Leerlingen leren omgaan met budget

Op 22 oktober 2015, over deze onderwerpen: Jeugd, Onderwijs, Welzijn

Afgestudeerd, maar wat dan? Tijdens de budgetbeurs leren Menense studenten spelenderwijs over budgetbeheer en werk.

Dylan Denorme (16), die in het 5de jaar Bouw zit in VTI Sint-Lucas, is voor één lesuur de 20-jarige Bram Schepers. Een alleenstaande man, die zijn interimcontract van maanden niet verlengd zag en een leefloon krijgt van 850 euro. Aan de hand van een fictieve identiteit leert hij, samen met zijn klasgenoten, wat te doen na het afstuderen. "We willen jongeren bewustmaken van de kosten die ze na het afstuderen kunnen hebben.Ze maken aan de hand van hun personageseigen keuzes. Wat eet ik? Ga ik een lening aan? Heb ik geld voor mijn hobby? Met de budgetbeurs maken ze op een leuke manier kennis met het echte leven", zegt Liesbet Mullie, van Budget In Zicht, dat de budgetbeurs samen met het JAC en OCMW organiseert. Dylan bracht het er alvast goed vanaf.

Op het einde van de maand houdt hij nog 330 euro over. "Ik ga dan ook werken bij de Kringloopwinkel. Ook bespaar ik op eten. Ik ontbijt niet en eet goedkope lasagnes", vertelt hij met een glimlach. Het valt op dat de meesten schrikken van hoe duur het leven wel is.

Aantal leefloners stijgt

Menen is een kleine stad met grootstedelijke problemen, waaronder kansarmoede. OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke (N-VA) benadrukt het belang van de budgetbeurs "Het aantal leefloners gaat in stijgende lijn. We willen jongeren dan ook doen stilstaan bij het zelfstandig worden", klinkt het. 350 leerlingen uit de hogere secundaire jaren zullen de rest van de maand het spel nog spelen.

 

Bron: djr, Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen, 22.10.2015, p. 5

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is