Academie schept graffitikunst op site Tyber

Op 20 mei 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Jeugd, Onderwijs

De Academie voor Beeldende Kunst van Menen kreeg een voorstel waar men niet aan kon weerstaan. In een onderling gesprek met de schepen van kunstonderwijs Griet Vanryckegem, schepen ruimtelijke ordening Mieke Syssauw en de huidige eigenaar van de voormalige site van Tyber, projectontwikkelaar Filip Dobbelaere, rees het idee het gebouwencomplex voor een laatste maal in gebruik te nemen voor diverse artistieke projecten. Eén van deze projecten was het bewerken van de oude fabrieksmuren met graffiti.

De leerlingen van de middelbare graad, afdeling beeld & experiment onder leiding van leraar/kunstenaar Jan Wyffels, zijn dan ook recent gestart met een graffiti- project in de leegstaande loodsen van de voormalige Tyber fabriek te Menen.

Op een wand van 25 m wordt op een eigenzinnige manier graffiti gespoten waarbij de toeschouwer ondergedompeld wordt in hoofdzakelijk kleurvlakken. De grote ruimte nodigt uit om het werk zowel van op afstand te aanschouwen alsook om van dichtbij te ontdekken hoe kleurvlakken communiceren met elkaar. Grillige vormen en felle kleurvlakken bepalen de dynamiek van het gehele werk.

Het is de eerste maal dat leerlingen geconfronteerd worden met zo'n grote proporties. De vrijheid van het aanbrengen van verf op een grote muur leidt tot een zeer directe handeling waarbij 'expressie' en 'experiment' centraal staan. Voor leerlingen van 12, 13, 14 en 15 jaar is dit een unieke kans om kunst te maken buiten de muren van de vertrouwde academie.

Het project loopt nog verder tijdens de volgende weken en de vorderingen kan je o.a. volgen op de Facebookpagina van academie Menen. Van 27 mei tot 19 juni kan je ook ander werk van leerlingen van de lagere en middelbare graad van Menen bewonderen in CC de Steiger, Waalvest 1. Voor meer info in verband met tentoonstellingen, inschrijvingen en lesmomenten 2016-2017 kan je ook terecht op: www.academiemenen.be.

Finaal gaat de oude industriële site en het kunstwerk tegen de vlakte en zal het plaats maken voor het nieuwe gemengd stedelijk project met een kmo-zone. Deze zal plaats bieden aan meerdere ondernemers die nood hebben aan bedrijfsoppervlaktes vanaf 150 vierkante meter. Daarnaast komen er enkele grote baanwinkels en mogelijkheid tot ontspanning. Het project biedt verder een parkachtige omgeving met veel groen, een vijver en uitstekende voorzieningen.

Als academie hopen we dan ook in de toekomst culturele verankering van dit project.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is