Opening Belfort na restauratie

Op 11 september 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed, Patrimonium
Vlag Menen

Op zaterdag 11 september vond de opening plaats van het gerestaureerde belfort. Na de plechtige opening met toespraken van schepenen Renaat Vandenbulcke (N-VA) en Griet Vanryckegem (N-VA) en burgemeester Eddy Lust alsook het knippen van het lint kon een bezoek gebracht worden aan het pas gerenoveerde gebouw. Aansluitend volgde een receptie en verzorgde de stadsbeiaardier een concert vanuit zijn vernieuwde werkplek.

MENEN - Op zaterdag 11 september vond de opening plaats van het gerestaureerde belfort. Het gebouw verscheen afgelopen zomer weer uit de stellingen. De toespraken van de burgemeester en schepenen Renaat Vandenbulcke (Patrimonium) en Griet Vanryckegem (Erfgoed) vormden de inleiding.

Grondige restauratie en toegankelijker voor publiek
"Het stadsbestuur koos bij de renovatie van de gevel van het stadhuis en het belfort voor de grondige aanpak. Niet louter een laagje verf of her en der een klein ingreep maar wel een doortastende aanpak. Op termijn is dit ook de meest duurzame keuze", vertelde schepen Renaat Vandenbulcke. De gevel van het stadhuis kreeg een grondige beurt, met onder meer nieuw voegwerk en ook het schrijnwerk van de prachtige oude trouwzaal werd vernieuwd. In het belfort werd onder meer de bedrading weggewerkt, de verlichting vernieuwd en de ruimte van de beiaardier aangepakt. In de toekomst kunnen verschillende ruimtes zich lenen tot mooie expositieruimtes. Ook werd een nieuwe stalen trap voorzien om de top van de  toren toegankelijker te maken voor publiek. "Ook de buitenzijde werd helemaal aangepakt: voegen werden gerestaureerd en het gebouw krijgt weer een algemeen frissere aanblik", geeft de schepen mee. Tot slot bedankte de schepen ook de Vlaamse overheid en erfgoed Vlaanderen, de aannemer, architect en bevoegde diensten die het dossier mee hebben uitgewerkt.

Erfgoed om trots op te zijn
Aansluitend gaf schepen Griet Vanryckegem het historische belang van het belfort mee aan de aanwezigen. "Welk gebouw symboliseert beter het rijke maar woelige verleden van onze stad Menen? Vanop de uitkijktoren kon men waarschuwen voor gevaar en brand en tegelijk haar status als stad kracht bijzetten," vertelt de schepen van Cultuur. Tijdens de werken werd met aandacht gekeken naar de historische accuraatheid, denk maar aan de kleuren van het wapenschild of de te restaureren beelden. "Hoe treffend is het dat uitgerekend in 'coronatijd' ook het pestbeeld van Onze-Lieve-Vrouw uit 1613 weer vooraan te zien is?", vraagt schepen Vanryckegem zich af. Aan een zijkant zien we dan weer de opgefriste Onze-Lieve-Heer in 't Riet, de patroonheilige van de pijnders (zeg maar de huidige Technische Dienst). "Maar misschien wel het opvallendste is de keuze om de vlag van Menen bovenop het belfort te laten wapperen. Deze keuze sluit symbolisch aan bij de ambitie van Team8930 om iedereen in Menen, Lauwe en Rekkem, trots te maken op hun stad. Enkel op de nationale (de driekleur) en Vlaamse feestdag (de Vlaamse leeuw) zal een andere vlag te zien zijn", gaat ze verder. Op haar beurt dankt de schepen ook de betrokkenen bij het dossier. "Het is als stadsbestuur een voorrecht om het eigen belfort te kunnen heropenen aan de vooravond van Open Monumentendag. Ik nodig jullie zeker ook uit om samen met ons morgen de verschillende hoeves in onze stad te ontdekken," sluit de schepen af. 

Ook de schuilkelder voor het belfort wordt nog verder aangepakt. Dit project kadert immers binnen het zelfde dossier als de renovatie van het belfort. Binnenin werd deze structuur al wat opgefrist maar de dakverdichting wordt nog verder nagekeken en bijgewerkt. Daardoor zal een beperkte oppervlakte gelegen voor het belfort eerstdaags worden opengebroken.

Na de officiële opening mocht de stadsbeiaardier Wim Berteloot zijn nieuwe werkplek inspelen met een eerste concert sinds de renovatie.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is