Gele doos en zichtbare huisnummers kunnen kostbare tijd en levens redden

Op 5 maart 2021
Gele doos en zichtbare huisnummers kunnen kostbare tijd en levens redden

N-VA Menen en N-VA Wevelgem slaan de handen in elkaar. De afdeling uit Menen neemt het voorstel over dat Charlotte Bonte in Wevelgem lanceerde: een gele doos om cruciale gegevens in te verzamelen. Daarnaast wil N-VA Menen ook meer aandacht voor zichtbare huisnummers. Beide voorstellen kunnen de hulpdiensten kostbare tijdswinst opleveren.

Gele doos

Gemeenteraadslid Charlotte Bonte (N-VA) uit Wevelgem lanceerde het idee om  65-plussers en chronisch zieken te voorzien van een gele doos met cruciale persoons- contact – en medische gegevens. “Met de doos die in de koelkast bewaard wordt, kunnen gespecialiseerde hulpverleners in noodgevallen snel alle nodige informatie terugvinden. Die plek kan bij elk gezin immers makkelijk gevonden worden. In de doos zit een ringboekje waarin de eigenaar de persoonlijke gegevens, contactpersonen en medische gegevens zoals allergieën kan noteren. Door een bijhorende sticker die op de binnenkant van de voordeur geplakt wordt, weten hulpverleners bovendien meteen dat er een gele doos aanwezig is”, vertelt Bonte.

“Rekening houdend met de vergrijzende bevolking in onze stad denk ik dat het goed zou zijn om hier in de toekomst oog voor te hebben en dit idee ook mee te nemen naar Menen”, vertelt Lianna Mkrtchyan, fractievoorzitter van N-VA Menen op de gemeenteraad. “Naast ouderen kunnen ook zij die de taal niet goed beheersen baat hebben bij zo’n gele doos. Het voorstel kwam ook reeds aan bod in de gemeenteraad van Wevelgem en in W13, waar een princiepsakkoord is om het uit te rollen. Met mijn tussenkomst wil ik het niet alleen onder de aandacht brengen maar ook mijn steun aan het project uitspreken, zodat we er in Menen mee aan de slag gaan.”

Huisnummers

“Daarbij aansluitend wil ik ook de aandacht vestigen op de zichtbaarheid van huisnummers”, gaat Mkrtchyan verder. Huisnummers zijn soms afwezig of niet goed zichtbaar. Indien je woning ver van de straat ligt bijvoorbeeld is het goed om het huisnummer ook op de brievenbus te voorzien. In verschillende steden werd hier al actie rond ondernomen. Ook in Menen kunnen we onze inwoners sensibiliseren over het belang van de goede zichtbaarheid.”

Kamerlid Yngvild Ingels (N-VA) gaat verder en stelt zich dan ook de vraag of de Minister van Binnenlandse Zaken geen nationale sensibiliseringscampagne kan uitrollen. “Bij dringende hulp van politie, brandweer of ambulance, wil niemand tijd verliezen met het zoeken naar de juiste woning”, stelt Ingels.

“Zowel de gele doos als de zichtbaarheid van huisnummers kunnen kostbare tijd besparen en levens redden en ik hoop dan ook dat het stadsbestuur zich engageert en deze beide ideeën opneemt,” sluit Mkrtchyan af.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is