Het taalbeleid van de stad Menen: een stand van zaken

Op 30 januari 2015, over deze onderwerpen: Integratie

“De stad en het OCMW hebben vorig jaar onder impuls van de stedelijke Integratiedienst een werkgroep opgestart om samen met deSOM en het Huis van het Nederlands een taalbeleid voor de stad en het OCMW uit te werken”, zegt Renaat Vandenbulcke, OCMW-voorzitter en schepen voor Integratie.

Hoe en waarom taalbeleid vormgeven?

Via dialoogtafels en focusgesprekken met medewerkers en leidinggevenden maakte die werkgroep eerst een analyse over het taalgebruik op de stads- en OCMW-diensten. Die was af in juni 2014 en sneed volgende thema’s aan:

  • interne communicatie (omgaan met anderstalige collega’s);
  • externe communicatie (omgaan met bezoeker en klanten);
  • management/beleid (visie);
  • werkcontext (omgevingsfactoren);
  • afspraken rond taalgebruik (wat gebeurt er nu reeds bij de diensten).

In oktober 2014 namen alle personeelsleden van de stad Menen deel aan een vormingsmoment over de taalwetgeving. Schepen Vandenbulcke: “Het voortraject was hiermee rond. Het is nu de bedoeling om in 2015 een algemene visietekst rond taalbeleid in Menen op te stellen. Daarin moeten onder meer afspraken staan over hoe de personeelsleden moeten omgaan met de taaldiversiteit. Onze mensen daar zijn zelf vragende partij om: geef ons een duidelijke leidraad die we kunnen volgen. Dan is het taalgebruik voor iedereen duidelijk.”

De medewerkers van beide besturen vragen dus meer ondersteuning in het omgaan met taal in al zijn facetten: mondelinge als schriftelijke klare taal gebruiken, vereenvoudigen en het hertalen van brieven en folders zijn slechts enkele voorbeelden.

Taalbeleid verder uitrollen

De stedelijke diensten Burgerzaken en Onthaal hebben ondertussen een jaar achter de rug waarbij zij in al hun contacten met bezoekers op het stadhuis het Nederlands als voertaal gebruikten. Deze praktijkervaring leert dat het toepassen van het Nederlands bij contacten met bezoekers goed lukt. Voortaan zullen, naast de diensten Burgerzaken en Onthaal, ook de loketdiensten Ruimtelijke Ordening en Huisvesting het Nederlands gebruiken als voertaal bij al hun contacten. Deze diensten krijgen daarbij de ondersteuning van de collega’s van Burgerzaken en Onthaal, hun leidinggevenden en de Integratiedienst.

“Daarnaast wil het bestuur inzetten op de bekendmaking van het aanbod aan taalinitiatieven en de doorverwijzing naar het Huis van het Nederlands. De taal aanleren lukt nu eenmaal vlotter als de mensen voldoende oefenkansen krijgen. Daarom brengen we gestructureerde oefenmomenten verder in kaart en stimuleren we bestaande taalinitiatieven”, voegt burgemeester Martine Fournier er nog aan toe.

Bestaande taalinitiatieven in de stad op een rij

In Menen zijn er volgende taalinitiatieven:

  • Naast het CVO 3 Hofsteden blijft ook Open school in Menen lesgeven.
  • Ook het Huis van het Nederlands heeft een zitdag in Menen.
  • Het CVO 3Hofsteden organiseert jaarlijks het NT2 dictee.
  • Vanuit het Lokaal overlegplatform onderwijs is er tevens aandacht voor de taaldiversiteit in de scholen.

Naast het “schoolse” zien we andere, nieuwe initiatieven uitgroeien in de stad:

  • ‘de babbelbarak’ is een initiatief van de school de Vlam en Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen met als doel de anderstalige ouders meer betrekken bij schoolgebeuren;
  • alfabetiseringscursus in het Rode Kruis i.s.m. VIVES lerarenopleiding en Open School met als doel een voortraject maken vooraleer de cursist kan opstarten bij Open School;
  • moedergroep voor mama’s die niet in België geboren zijn;
  • zomerklassen i.s.m. CAW ZW-Vlaanderen en de Jeugddienst Menen. Dit project loopt samen met de stad Wervik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kwalitatieve dienstverlening met strikt en correct taalbeleid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is