Yngvild Ingels stelt 10-puntenplan voor tegen georganiseerde misdaad

Op 9 juli 2021
Yngvild Ingels

Yngvild Ingels stelt samen met Bart De Wever en collega Kamerlid Sophie De Wit een 10-puntenplan voor over het opvoeren van de strijd tegen de georganiseerde misdaad. “De kanker van de georganiseerde misdaad laten woekeren is een dramatische vergissing.” Ze pleiten voor een gecoördineerde internationale aanpak, waarbij niet alleen de aanbodzijde maar ook de gebruiker aangesproken wordt.

1. De oprichting van een federaal drugsagentschap waar de bestrijding van de georganiseerde misdaad gecoördineerd wordt in samenwerking met federale en lokale politie, parket, gemeente, Dienst Vreemdelingenzaken, sociale en fiscale inspectie- en opsporingsdiensten binnen de structuur van een Joint Intelligence Center en een Joint Decision Center in Europese context.

2. De geografische uitbreiding van het Stroomplan onder de regie van het federaal parket dat werkt onder de mantel van de Nationale Veiligheidsraad die permanent een dashboard opvolgt en jaarlijks hierover toelichting geeft aan de Kamer.

3. De oprichting van een fiscale opsporingsdienst naar Nederlands model die samen met het drugsagentschap focust op het lamleggen van de criminele geldstromen die onze economie en samenleving ondermijnen.

4. Verhoogde druk door de EU op niet-EU-landen waar ofwel crimineel geld naartoe vloeit ofwel criminelen zelf schuilen.

5. Het uitbreiden van het kader voor bestuurlijke handhaving. Burgemeesters moet een integriteitsonderzoek kunnen voeren naar de uitbaters van handelszaken en indien nodig het pand sluiten of de vergunning intrekken. Daarnaast krijgt hij ook de mogelijkheid om bestuurlijke maatregelen effectief te kunnen handhaven door middel van een bestuurlijke dwangsom en een bestuurlijke verzegeling.

6. Werk maken van een gedegen anticorruptiebeleid voor zowel overheidsdiensten als bedrijven, gepaard met een beroepsverbod voor verdachten (zoals het havenverbod).

7. Grondigere veiligheidscontroles op handelslijnen, in samenwerking met rederijen of andere transportbedrijven, van bronland tot bestemming, waaronder de gerichte monitoring van goederen en personeel.

8. Verbod op geanonimiseerde telefoons en geheime compartimenten in voertuigen.

9. Strengere straffen voor de georganiseerde misdaad naar analogie met terreur.

10. Het uitbreiden van de capaciteit bij het parket, de zittende magistratuur en een versterking van de coördinatie door het federaal parket.

Zie ook: https://www.n-va.be/nieuws/n-va-presenteert-10-puntenplan-voor-de-strijd...
Meer info en beelden van de persconferentie via HLN vindt u hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is