Werken Sint-Franciscuskerk van start

Op 1 juni 2023, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Patrimonium

De werken aan de Sint-Franciscuskerk in Menen zijn volop aan de gang. “Het gebouw werd eerst klaargemaakt voor enkele ingrijpende werken door delen van de vloer uit te breken, het erfgoed af te schermen en verschillende ruimtes te strippen. Ondertussen kon ook al de nieuwe ondergrond gegoten worden, voldoende sterk om tribune en machines te dragen”, geeft schepen van patrimonium en voorzitter van AGB Menen Renaat Vandenbulcke mee.

De Sint-Franciscuskerk in Menen wordt omgevormd tot een cultuurhuis voor optredens en exposities. Het gebouw, sinds 2019 onttrokken aan de eredienst, wordt zo een unieke plek om artiesten aan het werk te zien. Er komt onder meer een nieuwe, uitschuifbare tribune voor 160 persponen waardoor de ruimte multi-inzetbaar zal zijn. Tegelijk blijven ook oude kerkelementen zichtbaar, zoals de oude muurschilderingen, het orgel, de biechtstoelen en het altaar.

De werken zijn ondertussen volop aan de gang. “Een van de eerste stappen was om de structuur van de ondergrond volledig te doorgronden. Daaruit bleek dat deze kerk 50 jaar geleden vloerverwarming heeft gehad. Om de toekomstige tribune te kunnen dragen voorzien we een nieuwe donkere polierbeton . Een deel van het vroegere podium is daarom reeds verdwenen, waardoor je nu al een ruimere indruk krijgt”, vertelt Vandenbulcke. “Ook de voormalige sacristie en bergingsruimtes - aan de achterzijde van de kerk - werden reeds klaargemaakt om een nieuwe vloer, wanden en indeling te krijgen. Naast nieuw sanitair komt daar ook een nieuwe toegang voor de bezoekende artiesten en technici. Ook het dak en de koepels worden aangepakt.”

Het einde van de werken is voorzien eind dit jaar. De werken gaan gepaard met een investering van ongeveer 1.147.450 euro en gebeuren via het Autonoom Gemeentebedrijf, dat een groot deel van het stedelijk patrimonium beheert en exploiteert.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is