Vredesstraat 6 geopend

Op 4 oktober 2021, over deze onderwerpen: Wonen, Zorg
Renaat Vandenbulcke

Op vrijdag 1 oktober had schepen van Huisvesting Renaat Vandenbulcke (N-VA) de eer om de pas gerenoveerde woning Vredesstraat 6 aan de pers en betrokkenen voor te stellen. Het ganse weekend kon het gebouw bezocht worden om de gedane werken te bewonderen. "We vergroten zo het aanbod van noodwoningen in onze stad. We hebben hierbij voluit ingezet op hoge kwaliteit onder begeleiding van de Renovatiecoach", vertelt de schepen.

Er wordt in Menen sterk ingezet op het verhogen van de woonkwaliteit en het voorkomen van dakloosheid.  Bij woonkwaliteit kan je denken aan het woonloket, de stedelijke woonpremies en de invoering van het verplicht conformiteitsattest.

Bij dakloosheid staat uiteraard preventie centraal. De lijst van initiatieven is uitgebreid: er wordt samengewerkt met W13, huurders en verhuurders kunnen terecht bij een regionaal meldpunt, er is begeleiding via de Woonclub bij het zoeken naar een private woning, er is de versnelde toewijzing, er is de huurwaarborg, enzovoort… Maandelijks worden tal van individuele dossiers opgevolgd via onze praktische werkgroep Wonen waar de dienst Huisvesting samen met verschillende andere partners dossiers van leegstand, verwaarlozing, ongeschiktheid, onbewoonbaarheid van nabij bekijken

Naast de preventiemaatregelen heeft onze stad ook noodwoningen. "Noodwoningen zoals hier in de Vredesstraat bieden onderdak aan personen die plotseling niet meer over een eigen woning beschikken. Zo’n situatie kan verschillende oorzaken hebben: brand, onbewoonbaarheid, uithuiszetting, het verplicht verkopen van eigendom of een proces van wat men ont-ankering noemt, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een gezinsconflict. Door de schaarste op de woningmarkt geraken ze niet tijdig aan een nieuwe (huur)woning. Een noodwoning biedt dan tijdelijk een antwoord. Met het initiatief Vredesstraat 6 vergroten we opnieuw het aanbod in onze stad.  Het Sociaal Huis beschikt nu over 9 verschillende wooneenheden om mensen op te vangen die acute woonnood ervaren. Het Sociaal Huis kan hierdoor sneller en doelgerichter reageren op noodsituaties", geeft schepen Vandenbulcke mee.

Vredestraat 6 is een ruime woning waar gezinnen tot 6 personen opgevangen kunnen worden. Voorheen bevond het gebouw zich in een ongezonde staat en een grondige verbouwing drong zich op. "Met het stadsbestuur maakten we de keuze om hierbij voluit te gaan voor hoge kwaliteit. Kwaliteit is immers, zoals reeds aangegeven, een rode draad doorheen het woonbeleid in onze stad", zegt de schepen.

Renovatiecoach

Alle noodwoningen van het Sociaal Huis beantwoorden aan de woonkwaliteitsvereisten, maar we wilden met dit project nog beter doen. "We kozen hier voor een samenwerkingsovereenkomst met de Renovatiecoach van Leiedal waardoor we een hoogkwalitatieve renovatie konden doorvoeren die past binnen de visie van het “duurzaam wonen”. Door slim in te zetten op isolatie en technieken kunnen we immers ook voldoen aan een andere wens: de energiefactuur van de bewoners zo laag mogelijk houden," zet schepen Vandenbulcke in de verf.

De totale investering van de werken bedraagt ca. 140.000 euro. Eind vorig jaar kreeg de stad voor de renovatie van deze woning een subsidietoezegging van 50 % van de kosten van minister van huisvesting Matthias Diependaele in het kader van de realisatie van bijkomende noodwoningen.

In een periode van 6 maanden is het gebouw volledig getransformeerd. Binnen- en buitenisolatie, een warmtepomp, zonnepanelen, installeren van ventilatie en andere ingrepen maken van dit gebouw een voorbeeld voor zowel inwoners van Menen als de steden en gemeenten binnen onze regio. We bieden met Vredesstraat 6 een comfortabele en betaalbare woning aan van hoge kwaliteit waarin de bewoners verder kunnen mee bewegen naar een duurzame woonoplossing in een vertrouwde omgeving.

De schepen sloot af met een speciaal dankwoord aan Renovatiecoach Simon Gruwez en Leiedal voor de samenwerking, alsook aan Frederick Vanmaele van het Sociaal Huis in Menen voor de stipte  opvolging. Ook de andere aanwezigen werden bedankt voor de uitvoering van de werken. 

Aansluitend naam ook dhr. Wout Maddens het woord in naam van Leiedal en kreeg schepen Angelique Declercq (Vooruit) de sleutel van de woning overhandigd.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is