Vraag Gemeenteraad 30.09.2013 i.v.m. taalbeleid stadsbestuur Menen

Op 30 september 2013, over deze onderwerpen: Integratie

De N-VA fractie had het stadsbestuur reeds gefeliciteerd met de beslissing dat stadsambtenaren de burgers voortaan in het Nederlands zullen bedienen. Ook omdat deze consequente houding ten volle strookt met het taalbeleid in Vlaanderen. De N-VA fractie had de uitwerking van een kwalitatief taalbeleid vooropgesteld in hun verkiezingsprogramma. Bijgevolg werd dit opgenomen als één van de honderd doelstellingen van de beleidsnota 2013-2018. In deze beleidsnota wordt duidelijk gesteld dat Menen een Vlaamse stad is. Het Nederlands beheersen is een belangrijke voorwaarde om zich te kunnen integreren. Wie de taal kent, kan deel uitmaken van de arbeidsmarkt en van het onderwijs. Dit zijn belangrijke elementen tot integratie, niet enkel voor nieuwkomers maar ook voor Franstalige inwoners die reeds jaren in Menen wonen. Het is niet meer dan normaal dat onze stadsambtenaren de taalwetgeving strikt opvolgen. 

Vraag Filip Elgers: “De N-VA- fractie is ten zeerste opgetogen dat ons programmapunt omtrent taalbeleid nu concrete uitvoering kent. Menen is en blijft een Vlaamse Stad en dit wordt vanaf nu ook via de dienstverlening beklemtoond. Met dit signaal motiveren we nieuwe inwoners onze mooie taal ineens ook te oefenen, zodra van onze dienstverlening gebruik wordt gemaakt. 

Het is goed dat de uitvoering van dit N-VA- programmapunt ook bekend werd gemaakt bij de bevolking. Wij hopen regelmatig te kunnen communiceren over evaluaties en bijsturing van dit vernieuwende beleid. Vooral gezien dit gevoelige thema ook wel de nodige achtergrond en duiding behoeft bij oa. de communicatie met de pers. Hiermee moet worden vermeden dat men zich al te snel verliest in ridiculisering en dat schiet,- zoals we jammer genoeg reeds mochten ondervinden- het doel dan hopeloos voorbij. Vandaar dan ook de vraag: Wanneer kunnen wij het volledige kader én de omschreven doelstellingen van dit inburgeringsbeleid in de tijd vernemen?” 

Antwoord Renaat Vandenbulcke: “Het aangekondigd taalbeleid kadert in de ruimere doelstellingen die de stads- en ocmw-diensten vooropstellen naar integratiebevorderend werken. Ik zie het dan ook als mijn taak om dit mee op te volgen en indien nodig mede bij te sturen. 

De invoering start met een project in de onthaaldiensten van de stad. De betrokken medewerkers zullen een vorming krijgen en het project wordt na 6 maanden geëvalueerd. 

De kennis van het Nederlands is belangrijk om zich te integreren. In het OCMW werd bijvoorbeeld sinds juni dit jaar reeds de beslissing genomen dat mensen die starten in tewerkstelling artikel 60 een minimale kennis van het Nederlands moeten hebben. Klantvriendelijkheid en een efficiënte en kwaliteitsvolle tewerkstelling moet centraal blijven staan en het respect voor de Nederlandse taal krijgt de nodige aandacht. 

Een kwalitatieve dienstverlening vanuit een correct taalbeleid is een duidelijke opdracht van de stad en het OCMW, met respect voor de eigenheid van alle diensten, in het OCMW rekening houdend met de sociale opdracht van het OCMW. 

Vanzelfsprekend is er bij dit alles een nauw overleg met alle personeelsleden. In de doelstellingen van de integratiedienst in het kader van de BBC is de ondersteuning van dit taalbeleid heel belangrijk. In de komende weken en maanden wordt dit verder uitgewerkt en gefinaliseerd. 

Ik reken erop dat met het gebruik van onze taal bij de dienstverlening iedereen te kunnen motiveren om het Nederlands te oefenen en te gebruiken als belangrijke hefboom tot integratie.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is