U bent hier
Vondsten uit Menen worden opgenomen in databank
MENEN - In Menen werden de eerste archeologische vondsten gedaan in 1969. De voorbije veertig jaar werden bij opgravingen en veldprospecties werktuigen ontdekt van het mesolithicum (8.000 tot 4.000 v. Chr) tot het neolithicum (4.000 tot 1.700 v. Chr) en ook sporen die wijzen op nederzettingen tijdens de Gallo-Romeinse periode.
De vondsten worden nu door studenten en afgestudeerde masters in de geschiedenis en archeologie geregistreerd onder leiding van een deskundige van de provincie. Zij werken in Stadsmuseum 't Schippershof, waar de mooiste vondsten permanent tentoongesteld worden.
‘Het is de bedoeling’, zegt schepen Griet Vanryckegem (N-VA), ‘dat de collectie van de stad Menen opgenomen wordt in een gecentraliseerde erfgoeddatabank. Datzelfde gebeurde al met een groot deel van de museumcollectie: alle kunstvoorwerpen werden het afgelopen jaar geregistreerd in een professionele databank.’
Na afloop van de registratie worden alle vondsten opnieuw verpakt. Binnenkort worden alle West- en Oost-Vlaamse erfgoedcollecties ontsloten op een erfgoedwebsite. Zo wordt het gemakkelijk voor een breed publiek om de databank te doorzoeken en vondsten te linken aan hun vindplaats. De eerste resultaten kan je al zien via www.erfgoedinzicht.be. Wie benieuwd is naar de mooiste rijkdommen van Zuid-West-Vlaanderen kan vanaf 2015 ook een reizende tentoonstelling bezoeken.
Bron: jhr op nieuwsblad.be