“Te weinig bos in West-Vlaanderen? Plant tiny forests aan”

Op 9 juni 2019, over deze onderwerpen: Provinciaal werk, Millieu


West-Vlaanderen is de meest bosarme provincie van Vlaanderen en N-VA wil daar iets aan doen. “Bossen op kleinere oppervlaktes, zogenaamde tiny forests, kunnen hier alvast een onderdeel van uitmaken”, stelt provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke uit Menen voor. 

In West-Vlaanderen bestaat 11.146 hectare of 3,5 procent van de oppervlakte van de provincie uit bos. “Onlangs heeft het Agentschap Natuur en Bos (ANB) nog beslist 11.000 bomen in het Vagevuurbos in Wingene te kappen”, vertelt  aldus provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke. “Meer bos is dus zeker nodig.”

Dichter begroeid

Het raadslid ziet heil in tiny forests. “Dat zijn bossen op kleinere oppervlaktes. Ze bestaan uit inheemse bomen en struiken en hebben de grootte van een tennisveld. De ongeveer 600 bomen mogen minimaal tien jaar ongestoord groeien op verrijkte grond en op die manier heb je na tien jaar het effect van een honderdjarig bos. Deze kleine bossen zijn 30 keer dichter begroeid en 100 keer biodiverser dan traditionele bosplantsoenen. Dit betekent 30 keer zoveel zuurstofproductie en CO2-opname.” Gronden die kunnen in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld het stuk langs de Leie in Lauwe en het perceel naast Groene Assen, zoals de Kezelbergroute en het Guldensporenpad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is