Tabaks- en nachtwinkels in Menen afgeremd

Op 2 december 2015

Sinds januari 2014 kwamen er slechts vier nieuwe tabaks- of nachtwinkels bij in Menen, een gevolg van de verscherpte reglementering. Dit vernam fractieleidster Nousch Decaluwe (N-VA) tijdens de gemeenteraad van schepen Eddy Lust.

Stad Menen heeft er heel bewust voor gekozen om de reglementering van tabaks- en nachtwinkels verder te verstrengen.  “Zo moeten tabakswinkels zich sinds 1 januari 2014 strikt aan hun openingsuren houden. Zij kunnen enkel tot middernacht open zijn mits betaling van een jaarlijkse belasting van 1.500 euro. Nachtwinkels kunnen eveneens maximaal nog tot middernacht open zijn mits betaling van 6.000 euro openingstaks”, aldus Nousch Decaluwe.

In het kader van een streng en rechtvaardig beleid vindt N-VA Menen het belangrijk dat het naleven van deze regels gecontroleerd wordt. Nousch Decaluwe: “Afgelopen jaar werden deze winkels tweemaal onderworpen aan een uitgebreide en volledige controle op de nodige vergunningen en voorwaarden. Deze controles werden uitgevoerd door de brandweer, FOD Financiën en de sociale inspectie. De sanctie bij niet-naleving van de voorwaarden is onmiddellijke sluiting, wat 1 zaak te beurt viel.

De politie controleert ook op de naleving van het sluitingsuur. Bij overtreding wordt in eerste instantie overgegaan tot een verwittiging en wordt een administratief dossier opgestart. Indien nodig kan er bij volgende overtreding overgegaan worden tot het opmaken van een proces-verbaal.

De strengere voorwaarden hebben duidelijk een remmend effect gehad op de aanvraag van nieuwe tabaks-en nachtwinkels: sinds de invoering van de nieuwe regels openden slechts vier zaken de deuren”, zo besluit Nousch Decaluwe.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is