Sylvie en Brenda blazen dierenasiel nieuw leven in

Op 18 november 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen,

Ma. 18 Nov. 2019, Pagina 

 

Dierenasiel de Grensstreek in Rekkem begint aan zijn laatste dagen. Maar geen nood. Sylvie Ossieur (49) en Brenda Devos (40) uit Wevelgem starten op 1 januari met een nieuw dierenasiel op dezelfde locatie. Een naam hebben ze nog niet.

Een verloren gelopen hondje dat een tijdelijk onderdak nodig heeft of een katje dat verstoten werd door zijn gezin. In Menen, Wevelgem en Ledegem kunnen die beestjes gelukkig terecht bij asiel de Grensstreek op de LAR in Rekkem.

Echter, een versleten gebouw en een tekort aan medewerkers zorgde ervoor dat de huidige ploeg ermee stopt. Toch zal het asiel niet verdwijnen dankzij Brenda Devos (40) en Sylvie Ossieur (49) uit Wevelgem. “Wij starten op 1 januari met een nieuwe vzw, voorlopig nog op dezelfde locatie. Een deel van het asiel is dan wel niet goedgekeurd

door de dierenbescherming, we moeten ergens beginnen”, klinkt het.

Brenda en Sylvie richten een nieuwe vzw op waarvoor de inwoners van Menen zelf de naam kunnen kiezen. De werking van het asiel blijft grotendeels hetzelfde.

Dieren en baasjes koppelen

Het nieuwe asiel zal werken met 'Meet your Match', een systeem dat overgewaaid is uit de Verenigde Staten. “Dat zullen we eerst toepassen op de katten. Die worden getest en opgedeeld in negen persoonlijkheden, gaande van een schootkat tot een wilde kat. Kandidaten voor adoptie zullen een vragenlijst moeten invullen en zo gelinkt worden aan een aantal katten die bij hen passen”, legt Sylvie uit.

“Dat zorgt ervoor dat katten ten eerste vlugger geplaatst worden, maar ook dat er veel minder terugkomen. Op termijn willen we dit systeem ook voor honden invoeren. Sowieso willen we de selectieprocedure verstrengen om impulsaankopen te vermijden.”

Om een optimale werking te verzekeren zal het gebouw nog een fikse opknapbeurt moeten krijgen. “We zouden graag een crowdfunding organiseren, maar wachten nog op de goedkeuring van Ledegem en Wevelgem”, zegt schepen van Dierenwelzijn Virginie Breye (N-VA). De stad bekijkt ook of een nieuw gebouw op een andere locatie een mogelijkheid is.

Het nieuwe dierenasiel zoekt intussen vrijwilligers. Ophalen van dieren, vervoer, schoonmaken, opvanggezinnen, er is werk genoeg. “Alle hulp is welkom, we kunnen iedereen gebruiken”, zegt het duo. Ook financiële hulp blijft welkom. “Een goed asiel heeft nu eenmaal altijd geld nodig.”

INFOFacebookpagina 'Nieuw dierenasiel Menen-Wevelgem-Ledegem'

Joerie Dewagenaere ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is