U bent hier
Socio-culturele herbestemming voor Sint-Franciscuskerk
“Onlangs ontvingen we de formele bevestiging van het bisdom Brugge van wat al langer in de lucht hing: de Sint-Franciscuskerk in de Ieperstraat wordt vanaf 15 maart aan de eredienst onttrokken. Nu gaan we met alle partners op zoek naar een geschikte herbestemming”, laat schepen Griet Vanryckegem, bevoegd voor Kerkfabrieken en Erfgoed, weten.
Het stadbestuur nam als eigenaar van de Sint-Franciscuskerk kennis van deze beslissing van het bisdom. Het kerkbestuur gaf deze boodschap ook aan alle parochianen mee tijdens de erediensten van afgelopen weekend. De beslissing zelf zat eraan te komen, gezien dit eerder al tijdens een constructief overleg in januari met het kerkbestuur werd besproken. De stad Menen is trouwens voorbereid op de herbestemming van dit fraaie kerkgebouw: een haalbaarheidsstudie door studio Open Kerken moet de stad Menen hierbij begeleiden.
Schepen Vanryckegem: "Kerken zijn waardevolle historische gebouwen. Als schepen van Erfgoed en Kerkfabrieken geef ik de voorkeur aan een nieuwe invulling van deze kerk op cultureel vlak. De Sint-Franciscuskerk is een prachtige ruimte die voor verenigingen, en bijvoorbeeld ook theater en muziek, opnieuw een plek van samenkomst en ontmoeting kan worden. Met respect voor de historische waarde en de sfeer van het gebouw, zou een culturele/multifunctionele herbestemming van deze kerk een grote meerwaarde voor onze stad zijn. Hiermee wordt ook het advies van het open participatiemoment gevolgd over het kerkenplan onder leiding van de intercommunale Leiedal: een socio-culturele invulling bleek toen de meest passende en nodige herbestemming volgens aanwezige inwoners en parochianen.”
De lopende haalbaarheidsstudie zal in mei een raming geven van de aanpassingswerken die voor dergelijke herbestemming nodig zijn. Denk hierbij aan de integratie van bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen, een barfunctie, een uitschuifbare tribune, een podium…
“Eerst regelen we in overleg met het kerkbestuur de praktische zaken: het aanwezige roerend erfgoed, afspraken rond de verhuis van materiaal, ontsluiting van het gebouw... Verder zal Cultuurcentrum De Steiger voortaan het aanspreekpunt zijn voor verenigingen die in de toekomst iets in het kerkgebouw willen organiseren. Er is een tekort aan ruimte voor verenigingen en ook onze Academie mist een plek om lessen en toonmomenten met de leerlingen te organiseren. De kerk kan hiervoor een alternatief zijn. Wij informeren onze verenigingen hierover grondig eens we alles praktisch uitgeklaard hebben”, voegt schepen Vanryckegem er nog aan toe. “Nog dit: rond het ruimere kerkenplan zelf zijn wij als stadbestuur in gesprek met het centraal kerkbestuur. We hopen tegen de zomer te landen, zodat enerzijds de visie rond de vele kerkgebouwen in onze stad duidelijk is en we anderzijds geen subsidies voor de renovaties van waardevolle historische gebouwen missen.”