U bent hier
Restauratie Molen De Goede Hoop voorlopig uitgesteld
De restauratie van de Molen De Goede Hoop wordt voorlopig uitgesteld. "De raming bleek voorlopig immers onhaalbaar. Als stad moeten we keuzes maken. De doelstelling om te investeren in erfgoed wijzigt echter niet. We hadden de restauratie van het stadhuis en het belfort, er is de Sint-Franciscuskerk, de Hoeve Haute Cense staat in de steigers en ook het dak van de Sint-Vedastuskerk staat nog op de planning", geeft schepen van Erfgoed Griet Vanryckegem mee.
"Voor de restauratie werd door een architect een totaalstudie van het gebouw gemaakt, waardoor een aantal zaken aan het licht kwamen die de restauratiekosten doen oplopen. Er werd ook een stabiliteitsonderzoek gedaan en het maalvaardig maken van de molen vroeg ook grotere herstelwerken. De schatting in 2020 van ongeveer 120.000 euro werd ruimschoots overschreden. De raming was ruim 400.000 euro, exclusief BTW en mogelijke bijkomende kosten. Aangezien dit niet werd voorzien in de begroting wordt dit dus voorlopig uitgesteld", vertelt schepen Vanryckegem. "Sowieso zijn de aannemers die molens restaureren dun gezaaid en hun orderboek is ook al gevuld, er zijn slechts 2 aannemers in ons land, en 2 in Nederland die dergelijke werken aankunnen, dus zelfs als we het meteen willen uitvoeren, zou dit nog een tijd on hold staan."
Erfgoed blijft echter hoog op de prioriteitenlijst staan. "We moeten in de meerjarenplanning goede en verantwoordelijke financiële keuzes maken, en er zijn heel wat zaken die in onze stad aangepakt moeten worden. Op het vlak van erfgoed doen we momenteel ook grote werken: belfort en stadhuis is net afgewerkt, de Hoeve Haute Cense staat in de steigers en ook de Sint-Franciscuskerk krijgt binnenkort een inrichting om er een culturele ontmoetingsplek van te maken. Erfgoed krijgt dus zeker veel aandacht en doordat we ook al over een haalbaarheidsstudie beschikken voor de molen komen we ook in aanmerking voor subsidies van erfgoed Vlaanderen", geeft Vanryckegem mee.
De nieuwe manier om subsidies aan te vragen biedt ook kansen voor het stadsbestuur. "Het zorgt ervoor dat we dit in twee fases zouden in dienen om dan telkens voor 60% subsidies in aanmerking te komen. Je mag nu telkens voor maximaal 250.000EURO per jaar een dossier indienen. De subsidies zijn altijd een procent van de werken die door erfgoed als subsidieerbaar geacht worden. Dit kan dus tot 60% van die ruim €400.000 oplopen, dus tot meer dan €200.000 als we dit uitvoeren." Het stadsbestuur blijft dus maximaal inzetten op het binnenhalen van subsidies om projecten te financieren.
De raming hield bovendien nog geen rekening met mogelijke werken aan de fundering van het gebouw. Daarvoor moet eerst nog een analyse gebeuren van de scheuren. De uiteindelijke restauratie van de molen wordt voorgesteld in twee fases, eerst draaivaardig maken van de molen, daarna maalvaardig maken door herstel van de molenstenen en aandrijving ook mee te pakken in herstel. Voorlopig is er echter geen start van de renovatie in zicht. "De molen wordt mee bekeken in de volgende begrotingsgesprekken in het najaar waarin we afwegen wat er meegenomen wordt in de planning voor het volgende jaar. Zoals eerder vermeld is ook het vinden van een gespecialiseerde aannemer een belangrijke factor", vult de schepen aan.
Schepen Griet Vanryckegem sluit af: "Ik ben wel opgetogen als schepen van erfgoed dat we al zoveel erfgoedparels in Menen in ere konden herstellen. Onze historische stad krijgt er zo veel meer extra glans door. De dienst patrimonium zet alles op alles, samen met collega-schepen Renaat Vandenbulcke, om onze gebouwen zo goed mogelijk te beheren en ook geen enkele kans tot subsidies te laten lopen."