Oproep tot vaccinatie door Team8930

Op 7 mei 2021, over deze onderwerpen: Zorg

Team 8930  legde tijdens de gemeenteraad van 5 mei een motie ter stemming waarin ze alle inwoners van Menen, Lauwe en Rekkem oproept om zich te laten vaccineren wanneer zij daartoe worden opgeroepen.  De meerderheidspartijen willen er op die manier voor zorgen dat de huidige maatregelen kunnen worden afgebouwd en onze samenleving terug open kan. Het stadsbestuur sluit zich bij deze oproep aan: “In Menen weigert slechts 1,5 % zich te vaccineren na een uitnodiging, maar elke oproep is welkom,” vult schepen van Zorg Renaat Vandenbulcke (N-VA) aan.

 “De Covid-19-crisis beheerst nu al een jaar ons leven”, stelt Lianna Mkrtchyan (N-VA). “Met de komst van de vaccins en de uitrol van de lokale vaccinatiecampagne komt er eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor zorgpersoneel, ondernemers, jongeren, … Voor alle mensen die het beste van zich zelf gaven tijdens deze pandemie, maar ook voor alle andere burgers is dit verlangen naar een post-coronasamenleving bijzonder groot.”

“Onze fracties zijn er van overtuigd dat een terugkeer naar een normale maatschappij enkel mogelijk is als zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Enkel met een voldoende hoge vaccinatiegraad kan groepsimmuniteit of -bescherming bekomen worden, wat ons in staat stelt de verspreiding van het virus te stoppen en de huidige beperkingen te versoepelen.”

“Je laten vaccineren doe je dan ook niet alleen voor jezelf. Je beschermt ook je naasten en kwetsbare mensen uit je omgeving. Daarenboven help je de vooropgestelde vaccinatiegraad in Vlaanderen te halen en zorg je zo mee voor groepsimmuniteit en een veilige samenleving”, vullen Ocean Vanderhispallie (Vooruit) en Stan Roose (Open VLD) aan.

Schepen Renaat Vandenbulcke (N-VA) verwelkomt de oproep en geeft ook enkele cijfers mee aan de gemeenteraadsleden. “De vaccinaties van deze week (week van 3 mei, red) zijn nog niet meegenomen in de cijfers maar toch zitten we al boven het Vlaams gemiddelde (35,51 procent) met 38 procent van de inwoners boven de 18 die reeds hun eerste prik kregen. Bij de 65-plussers is de dit 95,69 procent.”

Er zijn 3630 vaccinaties gepland in de week van 03/05, 2850 in de week van 10/05 en 3645 in de week van 17 mei. Voor Menen komen in totaal 26645 inwoners in aanmerking voor vaccinatie.

“Van alle oproepen werden er slechts 157 geweigerd, dat is ongeveer 1,5 procent. De vaccinatiegraad in Menen ligt dus heel hoog en men is ook tevreden over de werking van het vaccinatiecentrum. 4400 Menenaars schreven zich bovendien in op de reservelijst. We sluiten ons met het stadsbestuur zeker aan bij de oproep om te vaccineren om deze goede lijn aan te houden. Vaccineren doe je immers niet alleen voor je zelf maar ook voor de mensen rondom jou,” besluit schepen van Zorg Renaat Vandenbulcke (N-VA).

Het voorstel van fracties van N-VA, Open VLD en Vooruit werd door de gemeenteraad quasi unaniem goedgekeurd, enkel Vlaams Belang zorgde voor 1 onthouding.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is