U bent hier
Ook Menen onderzoekt buitenlandse eigendommen in strijd tegen sociale fraude
MENEN - Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) pakte vorige week uit met een extra instrument in de strijd tegen sociale fraude. De minister heeft een raamovereenkomst afgesloten met een pool van private onderzoeksbureaus die gespecialiseerd zijn in het onderzoek naar onroerende goederen in het buitenland. Het was meteen de aanleiding voor een vraag aan de bevoegde schepen op de gemeenteraad van 31 maart. “Met dit extra controlemiddel kunnen we fraude beter aanpakken. Sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden voor de doelgroep die er effectief recht op heeft”, vertelt schepen van Wonen en Zorg Renaat Vandenbulcke (N-VA).
Sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden voor de doelgroep die er effectief recht op heeft. Wie een sociale woning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten. Met de nieuwe mogelijkheden krijgen de sociale huisvestingsmaatschappijen eindelijk de kans om hun controles naar eigendommen te vervolledigen. Tot op heden was het voor hen geen probleem om eigendommen in België op te sporen, maar voor eigendommen in het buitenland was dit moeilijker. Het thema is razend actueel nadat in Lier 25 gezinnen eigendom bleken te hebben in het buitenland en hun sociale woning moesten verlaten.
“Onderzoek naar buitenlandse eigendommen werd in Menen al in 2019 besproken in het bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen. Deze vorm van fraude moet immers aangepakt worden in zowel binnen- als buitenland, wie de huurders ook zijn. Er werd toen beslist om het initiatief van de minister af te wachten, zoals opgenomen in het Vlaams regeerakkoord”, gaat de schepen verder.
Vlaanderen werkt nu immers de financiële drempels voor dit onderzoek weg. Minister Diependaele voorziet een subsidie voor sociale verhuurders die beroep doen op het raamcontract. In geval de fraude wordt bewezen, wordt het onderzoek zelfs volledig betaald door de Vlaanderen.
Op de gemeenteraad peilde de oppositie naar de stand van zaken in Menen. Bevoegd Schepen Renaat Vandebulcke (N-VA) pikte hier feilloos op in. “Vergis u niet, domicilie- en sociale fraude wordt in Menen reeds strikt opgevolgd. In de laatste drie jaar werden 16 dossiers behandeld met stopzetting van het huurcontract tot gevolg. In totaal leverde dit een terugvordering op van 34.658,32 € voor onterecht ontvangen sociale kortingen”, besloot schepen Vandenbulcke.