U bent hier
Nieuwe aanpak taalproblematiek ambulanciers in West-Vlaamse grensregio
De West-Vlaamse federale gezondheidsinspecteur (FGI) gaat werk maken om de taalproblematiek bij medische interventies in de regio rond Rekkem, deelgemeente van Menen, weg te werken. Dat meldt West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé aan provincieraadslid SigridVandenbulcke (N-VA). Vandenbulcke, zelf uit Menen, trok aan de alarmbel nadat een taalverwarring in de regio voor een levensbedreigende situatie had gezorgd.
In 2014 plaatsten Martine Fournier(CD&V), burgemeester van Menen, en toenmalig Vlaams parlementslid Bercy Slegers,
de problematiek al eens op de agenda in Brussel. En met succes, want in het regeerakkoord werd neergeschreven dat bij een interventie steeds een personeelslid van de hulpdienst de andere landstaal begrijpt en spreekt.
Vandenbulcke kreeg echter onlangs berichten uit Rekkem dat er nog steeds problemen waren. "Afhankelijk van waar in Rekkem een noodoproep vertrekt, komt men als oproeper óf terecht bij het hulpcentrum 112 van Henegouwen óf bij het hulpcentrum 112 van West-Vlaanderen", antwoordt Decaluwé. In sommige gevallen komt er zelfs bijstand uit het Franse Armentières.
"Momenteel zijn de diensten van de FGI aan het uitzoeken wat precies de verschillen zijn bij het aansturen van de middelen vanuit Bergen en Brugge. De West-Vlaamse FGI nam hiervoor contact met de FGI van Henegouwen. Daarna zullen ze nagaan wat de mogelijk oplossingen zijn voor de taalproblematiek. Zij vragen de nodige studietijd om deze situatie helder te stellen."
De problematiek zal geagendeerd word op Provinciale Commissie voor dringende hulpverlening in september. Vandenbulcke laat weten de situatie nauwgezet op te volgen.
Bron: Belga