U bent hier
N-VA vraagt Nederlandstalige hulpverleners in Rekkem
West-Vlaanderen / Menen / Kortrijk / Moeskroen – De gemeente Rekkem is vandaag aangewezen op het urgentieteam van buurgemeente Moeskroen. Omdat er bij recente medische spoedinterventies opnieuw grote taalverwarring ontstond, trekt N-VA West-Vlaanderen nu aan de alarmbel. "Tot er een definitieve oplossing komt vanuit de federale overheid, hebben we gevraagd aan de provincie West-Vlaanderen om het algoritme te veranderen”, aldus provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke en OCMW-raadslid Ann Roose, beiden uit Menen.
Provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke (Menen): “De gemeente Rekkem is vandaag aangewezen op het urgentieteam van buurgemeente Moeskroen. Er werd in het verleden door verschillende politici reeds gevraagd dat minstens één iemand van het urgentieteam, de bestuurstaal van de plaats waar de zorgbehoevende zich bevindt, zou spreken. Er zou dus minimum één persoon van het urgentieteam Nederlands moeten begrijpen en spreken.“
“Tijdens de federale onderhandelingen werd aangedrongen om daaromtrent maatregelen te nemen in het regeerakkoord. Met succes blijkbaar. In het hoofdstuk Brandweer en Civiele Bescherming werd uitdrukkelijk geschreven dat de federale regering ervoor zal zorgen dat er - in de zones rond de taalgrens en in Brussel – steeds een personeelslid van de hulpdienst de andere landstaal begrijpt en spreekt.”
“Recent echter ontving ik uit Rekkem onrustwekkende berichten. Bij verschillende medische spoedinterventies ontstond er grote taalverwarring. Niemand immers van het urgentieteam begreep of sprak Nederlands. De hulpbehoevende en de entourage verstonden en spraken dan weer geen Frans. Door dit communicatieprobleem is veel kostbare tijd verloren gegaan voor het slachtoffer en werd de toestand nog meer levensbedreigend. Wij hebben met onze fractie contact gehad met de kabinetten van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid dat hiervoor bevoegd is.”
Ze zijn zich zeer bewust van de problematiek en enkele pistes qua algemene oplossing worden uitgewerkt. In de komende maanden zou er meer nieuws worden uitgebracht hierover.
“Wat de specifieke situatie van Rekkem betreft, raadt het kabinet Volksgezondheid aan dat de provincie West-Vlaanderen nu al een aanvraag doet aan de Provinciale Commissie van de Dringende Geneeskundige Hulpverlening (PCDGH) voor een uitzondering op het algoritme dat er nu voor zorgt dat ploegen uit Moeskroen moeten komen. Dit tot er een definitieve oplossing is vanuit de federale overheid. Een algoritme is een serie instructies voor het uitvoeren van een handeling, hier in dit geval een instructie zodat Nederlandstalige hulpverleners hulp kunnen bieden in Rekkem. In deze provinciale commissie zit er vertegenwoordiging van het kabinet van de gouverneur, meestal de arrondissementscommissaris. We dringen er dus op aan dat de provincie hier werk van maakt,” besluit OCMW-raadslid Ann Roose (Menen).