Menen wil toekomstplan voor bibliotheken ontwikkelen

Op 9 december 2016, over deze onderwerpen: Cultuur

“Dit najaar startte het stadsbestuur een verkenningsproject op voor de ontwikkeling van een succesvol toekomsttraject voor onze bibliotheken in Menen, Lauwe en Rekkem. Dit project, met ook een participatief luik, moet in een duidelijke toekomstvisie voor onze bib resulteren”, zegt schepen Griet Vanryckegem bevoegd voor bibliotheekbeleid.

De huidige dienstverlening en het aanbod van de bibliotheken kunnen rekenen op grote tevredenheid van de gebruikers. Dit betekent een stevige en goede basis om vooruit te kijken. Tegelijkertijd stellen zich, zoals overal in Vlaanderen, uitdagingen die soms erg fundamenteel klinken. Deze hebben o.a. te maken met de snelle ontwikkeling van de informatica, de nieuwe media en jonge generaties die zich wellicht anders opstellen tegenover boeken, informatie en kennis. Willen we in Menen een performant bibliotheekaanbod waarborgen, met een relevant bereik van heel diverse doelgroepen, dan moeten we ons daarover grondig bezinnen.

Schepen Vanryckegem: “Het stadsbestuur besliste daarom om een traject uit te rollen, beperkt in omvang maar toch met de aspiratie om tegen de zomer van 2017 een aantal vragen én antwoorden te verzamelen. Die moeten ons in staat stellen om op de lange termijn een gedegen visie te ontwikkelen en tegelijkertijd op korte termijn al enkele concrete stappen te zetten. Tevens projecteren we de toekomst van de bibliotheek in een samenhang met andere sectoren en spelers, zoals cultuur, jeugd, onderwijs en welzijn. Dit traject wordt begeleid door Prof. Dr. Guy Redig – verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen – en het bureau IDEA-Consult. Ook de stedelijke Bibliotheekraad zal hierbij als deskundig adviesorgaan nauw betrokken worden.”

Vóór het beëindigen van dit verkenningstraject, wellicht in mei 2017, zullen we ook een conferentie met een ruimer en breder publiek organiseren. Daarop zullen we de aanpak en de resultaten presenteren en ter discussie voorleggen. Wie interesse heeft, kan nu al zijn naam opgeven in de bibliotheek Menen, Waalvest 1 (of via mail op bibliotheek [at] menen.be).

Op 9 december verscheen een artikel in Krant van West-Vlaanderen. U kan hieronder een foto van dat artikel vinden.

Menen wil toekomstplan voor bibliotheken ontwikkelen

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is