Leopoldplein moet 'historische' facelift krijgen

Op 23 maart 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

Politiezone Grensleie vroeg in 2012 al om het Leopoldplein te optimaliseren, maar dat is toen niet gelukt. Een nieuw ontwerp van de stad voorziet in meer parking, maar daarvoor moeten bomen sneuvelen. Dat is dan weer niet naar de zin van de oppositie.

De stad heeft een nieuw ontwerp voor het Leopoldplein klaar. Dat plan heeft een dubbele functie. Ten eerste moet er door de heraanleg meer ruimte komen om te parkeren. Daarnaast moet het vernieuwde plein het beschermde gebouw beter tot zijn recht laten komen.

“Om de gevel zichtbaarder te maken worden 24 van de 26 bomen gerooid. Dat zorgt er ook voor dat we van 46 naar 66 parkeerplaatsen gaan”, licht schepen van Mobiliteit Dirk Vanholme (N-VA) toe. In 2012 verhuisden de politiediensten naar de historische kazerne aan het Leopoldplein. Toen al vroeg politiezone Grensleie om de parking te optimaliseren om meer plaats te hebben voor auto's. Er werd een stedenbouwkundige aanvraag ingediend, maar die kreeg negatief advies van erfgoed. “Toen werd gezegd dat er te weinig voeling was tussen het nieuwe ontwerp en de vroegere militaire functie van het plein”, zegt Vanholme. Door de bomen te rooien, zal het plan nu - als er geen bezwaren meer komen van andere diensten - in uitvoering gaan. “Zo schenken we weer een mooi, historisch zicht op de kazerne.” Een opmerking die weggelachen wordt door de oppositie. “Op historische foto's van de kazerne zijn waarschijnlijk geen auto's te vinden”, klinkt het laconiek. Het feit dat er zoveel groen moet sneuvelen en plaats maken voor parking, schiet bij de oppositie in het verkeerde keelgat. Volgens hen getuigt het plan van weinig visie. “Het is een terugkeer naar de jaren zestig, waar Koning Auto overheerst”, foetert raadslid Philippe Mingels (SP.A/Groen). “Het feit dat de bomen gerooid worden, daar kan ik in principe mee leven. Dat er niet gecompenseerd wordt, dat vind ik erg. Zeker als het stadsbestuur dat van zijn bewoners eist.” Die compensatie komt er volgens de stad wel in andere projecten, hoewel er in dit dossier met geen woord over wordt gerept. 

 

Bron: djr, Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen, 23.03.2016, p. 4

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is