Kunst evoceert oorlogsgruwel langs Menin Road/Ypernstrasse

Op 3 maart 2016, over deze onderwerpen: Cultuur

Ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog wordt de straat tussen Menen en Ieper in de kijker gezet door de gemeenten lands die weg. In juni opent een prestigieus kunstparcours met tientallen kunstwerken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de straat tussen Menen en Ieper — Menin Road voor de Engelsen, Ypernstrasse voor de Duitsers — een levensbelangrijke verbindingsweg. De gemeenten langs de weg, Menen, Wervik, Zonnebeke en Ieper, willen die geschiedenis na honderd jaar niet in de vergeethoek laten belanden. In november verscheen al een historisch boek met oorlogsverhalen. Het hoogtepunt van de herdenking wordt

het kunstparcours waar drie jaar aan werd gewerkt. Menens kunstenaar Johan Tahon is curator, Jan Yperman, voormalig directeur van CC De Steiger, is een van de bezielers.

“We nodigen veertig nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars uit om hun werk tentoon te stellen of een nieuw kunstwerk te creëren langs de Menin Road”, aldus Yperman. De kunstwerken hebben een link met oorlog. Drie aspecten worden belicht: landschap, vorm en psyche. Hoe begrijpen mensen oorlog en hoe gaan kunstenaars ermee om? Waarom is er oorlog en wat is de overeenkomst met kunst? Allemaal vragen waarop curator Johan Tahon een antwoord probeert de vormen aan de hand van het project.

Enorme loopgraaf

Tijdens de voorstelling van het project overliep Tahon gepassioneerd de kunstwerken. Het belooft alvast de moeite te worden. Zo valt in Geluwe een werk van Louis De Cordier te bewonderen. “Dat wordt iets spannends. Hij zal een enorme loopgraaf graven, daar beton in gieten en dat dan als een soort monument rechttrekken”, legt Tahon uit. Andere blikvangers zijn de krijtlijnen die over huizen en de straat lopen van Bart Lodewijks en de opvallende huisjes van Gillot en Givry, waarin schrijver Peter Verhelst teksten schrijft.

Het kunstparcours wordt ingericht van 4 juni tot 25 september. Er zijn negentien locaties met kunstwerken in de vier gemeentes. De route loopt van museum 't Schippershof tot het Flanders Fields Museum, maar je kan eender waar starten.

Het kunstproject moet ook het toerisme stimuleren. Er zijn gegidste wandelingen en er worden fietslussen gecreëerd. Menens schepen van Cultuur Griet Vanryckegem (N-VA) ziet het alvast zitten. “Het is een enorm ambitieus project, van de grootteorde van Beaufort.”

Binnenkort is er de website www.meninroadypernstrasse.be.

 

Bron: Joeri Dewagenaere, Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen, 03.03.2016, p. 3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is