Kamerlid Yngvild Ingels dringt aan op tweetaligheid topambtenaren

Op 1 oktober 2019, over deze onderwerpen: Taalbeleid

In de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers stelde ons kamerlid Yngvild Ingels haar eerste parlementaire vraag. 

Kamerlid Yngvild Ingels (N-VA): ‘Als gewezen federaal ambtenaar weet ik maar al te goed, hoe belangrijk het is dat leidinggevenden een voldoende kennis hebben van de andere landstaal.

En toch duurde het tot in 2016 vooraleer er hier een wet over gestemd werd. Op aangeven van voormalig Minister van Ambtenaren Zaken, Steven Vandeput (N-VA) werd van de topambtenaren verwacht dat zij een attest kunnen voorleggen van functionele tweetaligheid. Concreet houdt dit in dat zij in staat moeten zijn om een evaluatiegesprek te voeren en een woordenschat moeten kennen van 800 woorden. De nieuwe mandaathouders moeten het attest behalen binnen de 6 maanden. Voor de reeds in functie zijnde topambtenaren werd een overgangsperiode voorzien van maar liefst 30 maanden. Dat moet voldoende zijn volgens Yngvild Ingels.

Op 31 oktober loopt de overgangsperiode op zijn einde. Nu blijkt dat er 7 Franstalige en 7 Nederlandstalige topambtenaren nog steeds geen attest kunnen voorleggen.

Onlangs werd er bericht dat deze overgangsperiode zou verlengd worden met 6 maanden. De minderheidsregering in lopende zaken zou dit doen om de continuïteit van de overheidsdiensten te garanderen. Er zou zelfs sprake van zijn dat de ambtenaren de test niet meer moeten doen.

Kamerlid Yngvild Ingels vernam van de minister dat dit ‘fake news’ is. Er is geen sprake van uitstel, laat staan van afstel. De ambtenaren die nog niet slaagden voor de taaltest hebben nog tijd tot 31oktober. Het antwoord van minister Wilmès was echter niet duidelijk over wat er daarna zou gebeuren met de ambtenaren die niet slaagden voor de verplichte taaltest.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is