Heetwaterinstallatie voor milieuvriendelijke én efficiënte onkruidbestrijding

Op 30 juni 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

“We vragen onze inwoners om het onkruid voor eigen deur te wieden, maar moeten natuurlijk zelf ook het goede voorbeeld geven op ons openbaar domein. Nu we al een tijdje inzetten op duurzame onkruidbestrijding – zonder chemische producten – bleek de nood aan een degelijk toestel: een heetwaterinstallatie is het dus geworden”, aldus schepen voor Openbare Werken Dirk Vanholme.

Tot voor kort pakte de stad Menen het onkruid op het openbaar domein aan met bosmaaiers, hete luchtbranders, een straatveegmachine én heel veel mankracht. Maar dat was als het ware vechten tegen de bierkaai.

Schepen Vanholme: “Gezien de omvang en intensiviteit van de onkruidverdelgingsbeurten en de beperkte werksnelheid van de hete luchtbranders, waren onze beschikbare middelen in feite onvoldoende. Uit opzoekingswerk bleek dat de alternatieve onkruidbestrijding met een heetwaterinstallatie tot op heden de meest doeltreffende methode is. Dus hebben we beslist om hierin fors te investeren. We zetten in op een propere stad: dat is een stad zonder vuilnis, maar ook zonder onkruid op straat.”

Handig én multifunctioneel

De stad Menen schafte daarom een rijdende, multifunctionele én wendbare werktuigdrager aan die tijdens het groeiseizoen voor 100% gebruikt kan worden voor onkruidbestrijding door middel van heet water. Doordat de opbouwunit van deze installatie gemonteerd is op een rijdende, compacte werktuigdrager is er geen extra dienstvoertuig nodig. Ook de inzetbaarheid op smallere paden is veel groter dan bij de montage op bijvoorbeeld de laadbak van een bestelwagen. Tegelijk is dit een groot voordeel voor wandelpaden in grind, zoals die op de oude begraafplaats en in parken.

“Tijdens de winterperiode kunnen we de werktuigdrager ook voor andere functies gebruiken, dankzij de opbouwunit. Deze investering voor een duurzame onkruidverdelging kost net geen 207.000 euro. Een flink bedrag, maar een investering die zeker en vast zal renderen”, besluit schepen Vanholme.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is