Gemeenteraad keurt het kerkenbeleidsplan goed!

Op 3 oktober 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Kerken, Kerkenbeleidsplan

In overleg met de kerkbesturen heeft schepen Griet Vanryckegem (N-VA) voor onze kerken een toekomstvisie vastgelegd. Na veel overleg met de inwoners en de kerkbesturen heeft de schepen na negen maanden witte rook. De bisschop heeft dit eind augustus ook goedgekeurd.

“Zonder dit plan heb je geen recht op investeringen. Daarnaast is het belangrijk om een nieuwe invulling te geven aan onze mooie historische gebouwen, die te vaak leeg staan”, vertelt Griet, onze schepen van erfgoed, cultuur en kerkfabrieken. “Met heel veel respect voor deze gevoelige religieuze gebouwen kunnen onze inwoners daar weer terecht met de vereniging of de wijkwerking. Waar onze kerken vroeger mensen samen brachten, doen ze dit nu opnieuw, maar niet altijd en alleen in een religieuze context!”

Lianna Mkrtchyan, enthousiaste fractieleidster, vult aan: “Ook ik keurde dit met veel enthousiasme goed in de gemeenteraad! Nu hebben onze verenigingen meer ruimte en komen deze gebouwen ook niet leeg te staan. Wij moeten meestappen met een visie op kerken in een maatschappij die razendsnel verandert.”

Toekomst van de kerken?

- Onze drie centrumkerken Sint-Vedastus, Sint-Bavo en Sint-Niklaaskerk blijven voor Menen, Lauwe en Rekkem hun kerkelijke functie onveranderd invullen.

- De Sint-Franciscuskerk wordt herbestemd als cultureel huis voor onze verenigingen, o.a. Cie Tabloo en de Academie. Via een voorlopig reglement kun je de kerk al huren      via CC De Steiger.

- In de kerken Sint-Jozef van de Barakken en Verrijzeniskerk komt een nevenbestemming: naast religieuze diensten kunnen daar ook andere initiatieven terecht. Voor de          Sint-Jozefskerk is ondertussen al een haalbaarheidsstudie in opmaak zodat men technisch en praktisch weet wat de noden van dit gebouw zijn om dit ten volle te kunnen     gebruiken.

- De kerken Sint-Jan De Doper en de kerk Maagd der Armen blijven ook kerk maar zetten ook de deuren open voor andere initatieven.

Via onderstaande link kan u de reportage op Focus/WTV bekijken. 

https://www.focus-wtv.be/nieuws/kerken-menen-krijgen-extra-invulling

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is