U bent hier
De stad Menen koopt 3 aardgasvoertuigen
“Onze diensten van de stad Menen hebben voortaan drie voertuigen op aardgas ter beschikking. Door deze investering zetten we met ons stadsbestuur na de aankoop van een hybridewagen in 2011 een nieuwe, belangrijke stap in de verdere vergroening van ons voertuigenpark. Energiedistributiebedrijf Eandis ondersteunde de aankoop van de voertuigen en de plaatsing van een vulstation”, weet schepen voor Mobiliteit Dirk Vanholme.
Drie aardgasvoertuigen en een CNG-vulstation
Drie voertuigen uit het wagenpark van de stad Menen waren aan vervanging toe. In de zoek-tocht naar alternatieven voor fossiele brandstoffen en de overstap naar een duurzame vloot opteerde het stadsbestuur voor de aankoop van drie CNG-voertuigen van het type Fiat Doblo. De bestelwagens worden ingezet voor de Wegendienst, de dienst Gebouwen en de Preventie-dienst van de stad Menen.
Schepen voor Leefmilieu Mieke Syssauw: “CNG staat voor ‘Compressed Natural Gas’ of sa-mengeperst aardgas. Dat is niet te verwarren met LPG, een minder milieuvriendelijk restpro-duct uit de bewerking van aardolie. We waren snel overtuigd van de ecologische en financiële voordelen van CNG. Zo is er 95 % minder uitstoot van fijn stof en 50 % minder stikstofoxiden (NOx) en 30 % minder geluid dan bij benzine. Daarnaast biedt rijden op aardgas een effectieve besparing van 50 % op de brandstofkosten. De aankoopprijs van de voertuigen is vergelijkbaar met die van een klassiek voertuig.”
Deze aankoop is tot stand gekomen samen met netwerkbeheerder Eandis, die als aankoop-centrale voor de aankoop van de voertuigen fungeerde. Ook voor het voorlopig beperkte aan-tal publieke gastankstations bood Eandis een oplossing. Er is een privé CNG-vulstation ge-plaatst op het depot van de afdeling Grondgebiedszaken (Technische dienst) in de Yvonne Serruysstraat 28 in Menen. Het gaat om een zogeheten ‘slow fill’-station, aangesloten op het gewone aardgasnet. Daarmee kan een voertuig op vier uur tijd worden volgetankt. De bouw van de vulstations wordt ondersteund door Eandis.
Burgemeester Martine Fournier: “Samen met 12 steden en gemeenten uit de regio werd in 2013 het Burgemeestersconvenant van de Europese Commissie onderschreven. Met die on-dertekening engageerden wij ons om tegen 2020 de CO2-uitstoot op ons grondgebied met 20% te verminderen. De aankoop van deze drie aardgaswagens past perfect binnen het kader van dat Burgemeestersconvenant.”
Samen naar duurzame mobiliteit
In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Al die voertuigen samen zijn elk jaar goed voor 56,4 miljard kilometer rijden en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. Om de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof zo veel mogelijk te reduceren, moet worden gezocht naar duurzame alternatieven.
Eén van de opties om over te schakelen naar een efficiënter en duurzamer wagenpark, is de vervanging van voertuigen op benzine en diesel door elektrische voertuigen (interessant voor een kleine actieradius) of voertuigen op samengeperst aardgas (CNG - interessant voor een grotere actieradius).
Eandis gelooft sterk in duurzame mobiliteit en wil onder meer de lokale besturen op haar werkgebied daarin aanmoedigen en ondersteunen. Eandis biedt de lokale besturen hulp bij studies rond mobiliteit en wagenparken, organiseert gezamenlijke aankooptrajecten voor voer-tuigen en plaatst oplaadinfrastructuur en vulstations.