U bent hier
Commissie zal taalproblematiek medische hulpverlening in grensregio bespreken
Afhankelijk van waar je je in Rekkem bevindt, kom je bij een noodoproep ofwel in Bergen ofwel in Brugge terecht.
In september zal de Provinciale Commissie voor dringende geneeskundige hulpverlening de taalproblematiek van medische spoedinterventies in Rekkem bespreken. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé aan provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke (N-VA) laten weten.
Een maand geleden kaartte Sigrid Vandenbulcke (Lauwe) het probleem op de provincieraad aan. "Rekkem is een Vlaamse gemeente... Afhankelijk van waar je je in Rekkem bevindt, kom je bij een noodoproep ofwel in Bergen (Mons) ofwel in Brugge (West-Vlaanderen) terecht. Bergen stuurt dan Moeskroen naar de plek van het onheil. We kregen al verschillende klachten dat de ambulanciers enkel Frans spreken...", licht Sigrid Vandenbulcke het probleem toe.
"De gouverneur heeft laten weten dat hij contact opnam met de West-Vlaamse Federale Gezondheidsinspecteur. Hij zoekt nu uit welke verschillen er zijn bij het aansturen van de middelen vanuit Bergen en Brugge", aldus Sigrid Vandenbulcke. "Daarna zullen ze nagaan wat de oplossingen kunnen zijn voor de taalproblematiek. Ze vragen hier wel de nodige tijd om alles uit te zoeken. Zo wordt vanuit Brugge na Menen ook Kortrijk, Roeselare en zelfs Armentières (Frankrijk) opgeroepen. En hier is dus niet alleen sprake van een taalkwestie maar ook van een internationaal gegeven."
Sigrid Vandenbulcke voegt er nog aan toe dat ook het kabinet van minister van binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) zich over het probleem buigt om zo snel mogelijk het regeerakkoord uit te voeren. Hierin staat dat er in ambulanceteams in Brussel en in de grensregio altijd iemand de andere landstaal moet spreken. "Toen we vorige maand dit probleem aangekaart hebben, kregen we meteen reacties uit Lauwe en Rollegem. Ook daar zou het probleem zich manifesteren.", geeft Sigrid Vandenbulcke nog mee.
Bron: CR op kw.be