U bent hier
Betere, mooiere én duurzamere openbare verlichting
“De stad Menen heeft in samenwerking met distributienetbeheerder Eandis een masterplan ‘Openbare Verlichting’ opgemaakt. Dit masterplan moet ons helpen keuzes te maken op het vlak van openbare verlichting (OV) op basis van rationeel energiegebruik (REG), sociale veiligheid, lichthinder, onderhoud, technische en esthetische overwegingen”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vanholme.
Het masterplan ‘Openbare Verlichting’ werd in de gemeenteraad goedgekeurd en inventariseert de keuzes die het stadsbestuur op het vlak openbare verlichting kan maken en brengt ze onder in een concreet meerjarenplan.
De voornaamste krachtlijnen van het masterplan:
- er komt (op termijn) overal wit licht. Wit licht geeft een betere herkenbaarheid en komt de veiligheid ten goede;
- nieuwe installaties van OV krijgen dimming tijdens de ‘stille uren’ van 22 u. tot 6 u.;
- de monumentenverlichting wordt gedoofd om 24 u.;
- in openbare parken en langs vrijliggende fiets- en wandelpaden wordt het licht gedoofd tussen 22 u. en 6 u.;
- in buitengebieden blijft de verlichting enkel behouden ter hoogte van bebouwing.
Dit masterplan moet een gericht beheer en een planmatige aanpak van de openbare verlichting mogelijk maken. Schepen voor Leefmilieu Mieke Syssauw: “Belangrijk is dat de noodzaak van openbare verlichting te rijmen valt met de noodzaak van energiebesparing, met de noodzaak van technische efficiëntie en met de noodzaak van esthetische haalbaarheid en wenselijkheid.”
Het masterplan biedt daartoe zinvolle suggesties voor de komende jaren bij ingrepen en projecten waarbij vernieuwing of verbetering van bestaande OV aan de orde is. “Ieder jaar blijken OV-ingrepen noodzakelijk. Daarom voorziet de stad jaarlijks 100.000 euro in het stadsbudget”, geeft schepen Vanholme nog mee.
Het volledige masterplan ‘Openbare Verlichting’ kunt u in bijlage terugvinden.