Nieuwe vleugel academie afgerond

Op 4 september 2023, over deze onderwerpen: Onderwijs, Patrimonium

Door het toegenomen aantal leerlingen van de stedelijke academie muziek en woord en een grotere diversiteit aan opleidingen groeide de nood aan bijkomende ruime en polyvalente klaslokalen, alsook aan een aangepaste zaal voor toonmomenten en activiteiten. De stad Menen realiseerde daarom een nieuwe vleugel die zich perfect inpast tegen het bestaande karaktervolle hoofdgebouw en het percussielokaal, vooraan de straat.

Schepen van patrimonium Renaat Vandenbulcke: “De nieuwe vleugel bevat een ruime inkomhal, een nieuw secretariaat, drie extra leslokalen, een sanitair blok met toiletruimte voor mindervaliden, berging én een nieuwe polyvalente zaal (124m²). Ook de interne circulatie hebben we geoptimaliseerd. De nieuwe vleugel zal in de toekomst dienst doen als nieuwe hoofdingang.”

Klankkriebels - de domeinoverschrijdende initiatie-opleiding - is nieuw sinds het nieuwe decreet van september 2018. Muziek en woord worden hierin gecombineerd. Deze opleiding vraagt dus een specifieke aanpak, met aangepaste ruime leslokalen. De lokalen die we hadden waren hiervoor niet altijd optimaal ingericht, maar daar komt nu dankzij het nieuwbouwgedeelte verandering in.

Ook de richting Jazz-Pop-Rock is de laatste jaren sterk gegroeid. Hoewel het rock-en-roll-gehalte hoog lag in de containerklas waarin ze les kregen, zal het nieuwe lokaal ongetwijfeld een hele verbetering zijn voor de leerlingen. De vakgroep woord is eveneens in de wolken, omdat er eindelijk een specifiek lokaal voor de woordrichting in de hoofdschool voorhanden zal zijn.

De aangepaste accommodatie zal ongetwijfeld een boost betekenen voor zowel leerlingen als leerkrachten. De openheid van het gebouw en de nieuwe hoofdingang zal de bezoekers een groter welkomstgevoel geven. Bovendien zullen de nieuwe lokalen ook polyvalent gebruikt kunnen worden, door onder meer verenigingen. Het project kon binnen de vooropgestelde planning gerealiseerd worden en kost in totaal 800.000 euro.

Nu al meer inschrijvingen dan vorig schooljaar

De inschrijvingsmaand september moet nog starten, maar momenteel telt de academie muziek en woord voor komend schooljaar al 1.070 inschrijvingen, een stijging met 11% ten opzichte van eind augustus vorig jaar. Als deze tendens zich voortzet, is de extra bijgekomen ruimte zeer welgekomen.

"Met de academie gaven we al decennia les vanuit verschillende locaties. Vanaf dit schooljaar ben ik echt blij dat we alle lessen in de hoofdschool op één plek organiseren voor de leerlingen. Ook voor de vele toonmomenten is hier nu een prachtige zaal. Ik ben bijzonder trots dat we dit met het bestuur hebben gerealiseerd,” besluit schepen van kunstonderwijs Griet Vanryckegem.

Bron tekst: persbericht stad Menen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is