Matilda-taalbox en Taalpunt Nederlands in de bib

Op 12 maart 2021, over deze onderwerpen: Bibliotheken, Onderwijs
Matilda box

De Stad Menen wil de basisscholen ondersteuning geven bij het opvangen van anderstalige kinderen. Via Mathilda-taalboxen willen we hen sneller Nederlands laten leren en interesse opwekken voor het lezen van boeken. "Er zijn 5 boxen in het totaal, waarvan 3 in Menen, 1 in Lauwe en 1 in Rekkem", vertelt schepen van Bibliotheken Griet Vanryckegem (N-VA). De schepenen brachten ook het Taalpunt nog even onder de aandacht.

Anderstalige kinderen onder de 12 jaar hebben geen schakeljaar waar ze hun Nederlands kunnen inoefenen zoals de OKAN klassen dit doen (vanaf 12 jaar). De kinderen onder de 12 jaar moeten onmiddellijk aansluiten in het reguliere onderwijs en dit zonder enige voorkennis van het Nederlands. "Het blijft een hele uitdaging om die kinderen te betrekken bij het klasgebeuren en hen Nederlands aan te leren', zegt schepen van Integratie Angelique Declercq. De scholen vangen deze anderstalige kinderen zeer goed op. Om hen daarbij extra te ondersteunen heeft integratiedienst samen met de bibliotheek 5 boxen samengesteld met een aantal boeken 'eenvoudig Nederlands lezen voor anderstalige kinderen' maar ook het luisterverhaal "Matilda" naar wie deze boxen genoemd zouden worden. Deze 5 boxen krijgen de naam "Matilda" gebaseerd op het verhaal van Roald Dael over een nieuwsgierig, leergierig kind dat zich terugtrekt in de wereld van boeken.

“De Matilda-taalboxen worden ter beschikking gesteld van de leerkrachten basisonderwijs Menen via de bibliotheken. Er zijn 5 boxen in het totaal, waarvan 3 in Menen, 1 in Lauwe en 1 in Rekkem. Deze hoeven (momenteel) niet gereserveerd te worden en kunnen in de klas blijven voor een periode van 6 weken”, geeft schepen Griet Vanryckegem bevoegd voor de Bibliotheken mee.

Taalpunt

Volwassenen kunnen in de bibliotheek Menen terecht in het TAALPUNT. Daar zijn boeken te vinden eenvoudig lezen voor volwassenen alsook de Wablieft-krant, de Wablieft-start krant voor beginnende cursisten, cursussen Nederlands of rijbewijs halen in klare taal. Daarnaast beschikt het TAALPUNT ook over films en series in gesproken Nederlands.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is