Er komt toch nieuw rusthuis in Lauwe

Op 26 juni 2013, over deze onderwerpen: Welzijn

LAUWE - Lauwe krijgt dan toch een nieuw woonzorgcentrum. Het dossier sleept al vijftien jaar aan, onder andere door een klacht van een buurtbewoner. OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke (N-VA) ging nu in gesprek met de buurtbewoners en komt met een compleet nieuw plan op de proppen.

Voor Lauwenaars begon het stilaan een utopie te worden, oud worden in hun eigen gemeente. Al vijftien jaar sleept het dossier van het nieuwe woonzorgcentrum op de site van het rusthuis Sint-Gerardus/Indigo aan. Op de koop toe dreigt de vergunning voor Sint-Gerardus/Indigo te vervallen. Dan verliest het OCMW van Menen maar liefst 93 bedden.

‘De huidige kamers voldoen vanaf 2014 niet meer aan de huidige normen’, vertelt OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke. ‘De kamers zijn te klein en beschikken niet over een eigen toilet.’ Hij vindt dat de Lauwenaars oud moet kunnen worden in hun eigen gemeente en trok daarom het dossier uit het slop. In 2009 kreeg het OCMW al een bouwvergunning voor het project, maar een buurtbewoner diende vorig jaar klacht in. Het nieuwe gebouw zou de lichtinval in zijn huis belemmeren. Daardoor lag de bouw voor onbepaalde duur stil.

Vandenbulcke ging nu met de buurtbewoners in gesprek en bedacht een nieuw plan voor woonzorgcentrum CERES. Het kostenplaatje werd in 2009 op 18 miljoen euro geraamd en ook bij de nieuwe plannen blijft dat budget behouden. Daartoe zal het woonzorgcentrum veel compacter worden gebouwd. ‘We bouwen zo'n 1.600 m2 minder oppervlakte, maar gaan wel een verdieping hoger’, weet Vandenbulcke. ‘Drie gebouwen met 24 kamers en één gebouw met 21 kamers zullen met elkaar verbonden worden en zullen over drie bouwlagen beschikken. Op de eerste en tweede verdieping van elk gebouw zal er telkens een leefruimte zijn voor ongeveer zestien mensen. In totaal zullen er 93 nieuwe kamers zijn.’

Het grote voordeel van de nieuwe bouwplannen is dat ze in één fase kunnen verwezenlijkt worden. ‘Daardoor zal het rusthuis twee jaar eerder klaar zijn’, belooft de OCMW-voorzitter. In een tweede bouwfase komt er een polyvalente ruimte en een cafetaria, en wordt de omgeving aangelegd. De bouwvergunning moet eind dit jaar worden ingediend en de werken beginnen eind 2014.

Bron: Bert De Vriese op nieuwsblad.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is