De Crem: "Sekkaki stond in 2017 al geseind bij Interpol"

Op 21 februari 2020

Het Laatste Nieuws*,

Vr. 21 Feb. 2020, Pagina 6

 

Doorlopen, mensen. Niks te zien. Dat was de teneur in de Kamer toen enkele parlementsleden minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan de tand voelden over de trage reactie van parket en politie na de ontsnapping van Oualid Sekkaki. De Crem beloofde na aandringen wel om aan de Algemene Inspectie een onderzoek te vragen.

 

Met verbazing lazen mijn collega-minister Koen Geens en ik de berichtgeving in 'Het Laatste Nieuws' over de ontsnapping van Oualid Sekkaki", opende Pieter De Crem zijn speech in de Kamer. "Het geheim van het onderzoek is hier geschonden." Een vreemd statement, aangezien alle informatie die deze krant publiceerde over de tijdstippen van de acties officieel werd opgevraagd bij de lokale en federale politie en door hen onder meer via e-mail is bevestigd. Kortom: als het geheim van het onderzoek is geschonden, dan gebeurde dat door De Crems eigen politiediensten.

Geen antwoorden

Over de kern van de zaak wist de minister voorts weinig te vertellen. Zowel sp.a, N-VA, Open Vld als Vlaams Belang vuurden vragen af, maar kregen geen antwoorden. De minister las enkel de theoretische procedure voor. Hij gaf geen verklaring voor het feit dat het drie uur duurde om Sekkaki nationaal te seinen, 21 uur om hem Europees te seinen en 85 uur om hem internationaal te seinen. "Iedereen heeft alle richtlijnen gevolgd en is meteen in actie geschoten."

De Crem ontkende dat Sekkaki zich vrij zou kunnen verplaatsen hebben doorheen Europa of de rest van de wereld, omdat er bij Interpol nog een oud signalement open gestaan zou hebben. "Dat was sinds 2017 al het geval." Toen N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels hem erop attent maakte dat die vaststelling geen excuus kan zijn voor de trage reactie bleef het stil. Ook op haar vraag om de Algemene Inspectie een onderzoek te laten voeren naar wat er fout gelopen is, kwam eerst geen antwoord. Pas toen Ingels haar vraag herhaalde, bevestigde De Crem dat hij de Algemene Inspectie zou inschakelen. (JBG)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is