Cultuurforum betrokken bij bijsturing reglementen

Op 15 mei 2023, over deze onderwerpen: Cultuur

“Tijdens de gemeenteraad van 29 maart 2023 werden de wijzigingen in de reglementen cultuur door de gemeenteraad goedgekeurd. Deze wijzigingen werden voorgesteld naar aanleiding van enkele vragen en denkoefeningen vanuit het cultuurforum,” zegt schepen van cultuur Griet Vanryckegem.

Eén van de gewijzigde reglementen is het reglement projecttoelage voor bijzonder socio-culturele activiteiten. Het doel van de wijzigingen in dit reglement is het toegankelijker maken en het reglement niet langer enkel voor socio-culturele verenigingen open te stellen. Schepen Vanryckegem: “Naast socio-culturele verenigingen, kunnen nu ook culturele werkgroepen, semi-professionele organisaties voor kunst en cultuur, samenwerkingsverbanden tussen diverse actoren (culturele en andere) indienen. De UiTpas moet steeds van toepassing zijn en de toegekende som bedraagt maximum 2.000 euro per initiatief/project. De subsidie mag echter niet meer dan de helft van de inkomsten zijn.”

Een tweede gewijzigd reglement is de erkenning van culturele verenigingen en het toekennen van werkingssubsidies. “Ook hier is het doel van de wijzigingen de aanvraag tot erkenning als socio-culturele vereniging en het toekennen van een werkingssubsidie toegankelijker maken. Zo is er niet langer een minimum aantal van activiteiten vereist, om zo de nadruk te leggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dit reglement zal in werking treden vanaf het nieuwe werkjaar, dit met ingang van 1 september 2023,” verduidelijkt schepen Vanryckegem. Er wordt ook extra ingezet op het kenbaar en toegankelijk maken van de activiteiten door vanaf nu de UiTdatabank en de UiTpas verplicht te gebruiken. Het puntensysteem van het reglement blijft ongewijzigd en moedigt een actieve werking en kruisbestuiving aan. Er zijn punten voor eigen organisaties en creaties, maar ook voor samenwerking en deelname aan activiteiten van zowel stad als andere verenigingen of evenementen. Ook voor een actieve communicatie zijn punten te verdienen.

De nieuwe reglementen en alle bepalingen zijn te vinden op de website van stad Menen, onder vrije tijd, cultuur: https://www.menen.be/subsidies-voor-cultuurverenigingen

Bron tekst: stad Menen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is