Bib Menen eerste autismevriendelijke bib in West-Vlaanderen

Op 17 oktober 2022, over deze onderwerpen: Bibliotheken

Bibliotheek Menen maakt actief werk van een autismevriendelijke werking en inrichting en krijgt daarvoor nu het logo ‘Autismevriendelijk’ van Sterkmakers in Autisme. Daarmee is onze bib de 3de in Vlaanderen én de allereerste in West-Vlaanderen. "Bibliotheek Menen engageert zich om op een laagdrempelige manier toegankelijk te zijn voor zoveel mogelijk mensen. De realiteit leert echter dat het voor mensen met autisme niet evident is om voor de eerste keer de bibliotheek binnen te stappen en vragen te stellen aan de infobalie," aldus Schepen van Cultuur Griet Vanryckegem.

Daarom werd op 2 april, naar aanleiding van Wereld Autisme Dag, een nieuwe dienstverlening uitgerold, waarbij mensen met autisme via een online webformulier een persoonlijke rondleiding kunnen aanvragen in de bibliotheek. Op die manier wordt aan mensen met autisme laagdrempelige persoonlijke begeleiding op maat aangeboden: van hulp bij lid worden van de bibliotheek tot wegwijs worden in de collectie en deelname aan onze activiteiten.

Door dat engagement heeft de bibliotheek recent het logo ‘Autismevriendelijk’ van Sterkmakers in Autisme verworven. Daarbij hoort ook een intentieverklaring. Er worden concrete acties gedaan rond herkenbaarheid, duidelijkheid en overzichtelijkheid. Veelal gaat het om kleine ingrepen die in principe voor alle bezoekers nuttig zijn, zoals het personeel dat een herkenbaar bibliotheeklint draagt tijdens de uitleendienst, of een duidelijk stappenplan waarin aan de hand van afbeeldingen wordt uitgelegd hoe je met de zelfuitleenstations werkt. Kleine ingrepen, maar voor mensen met autisme kunnen ze een groot verschil maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is