600.000 euro steun voor omvorming oude begraafplaats

Op 5 december 2022, over deze onderwerpen: Erfgoed

Een nieuwe subsidie van 'Groenblauwe dooradering' ondersteunt Menen bij de omvorming van de Oude Begraafplaats in de Zandputstraat tot een groen stadspark. De site krijgt onder meer wadi's om klaar te zijn voor de klimaatverandering. "We hebben bij deze omvorming tot een stadspark aandacht voor de sereniteit van de omgeving en het aanwezige erfgoed", geeft schepen van Erfgoed Griet Vanryckegem mee.

Stad Menen heeft ambitieuze klimaat- en milieudoelstellingen en zet met die ambities sterk in op subsidies. Zo kan de stad meer realiseren. Zo maakte men ook werk van een dossier binnen het project van de Groenblauwe dooradering,  de belangrijkste Vlaamse klimaatsubsidies. In 2022 heeft het Departement Omgeving deze oproep voor de tweede keer gelanceerd. Vlaanderen en minister Demir willen hiermee projecten bekronen die voorbeeldprojecten zijn door de manier waarop ze met water omgaan en de kansen die ze willen geven aan het herstel van de biodiversiteit. De oproep voor groenblauwe dooradering biedt een financiële ondersteuning van 70%, wat zeer hoog is voor klimaatsubsidies. Daarom zijn er deelnemers uit alle Vlaamse steden en provincies (39 in 2021 en 38 in 2022). Zowel in ’21 als in ’22 werden er maar tien dossiers beloond. Als enige in Vlaanderen slaagde Menen erin om twee keer op rij in die top-10 te zitten. Zo slaagt Menen erin om zijn klimaatambities te versterken met het maximumbedrag van 1 miljoen euro in 2021 en 600.000 euro in 2022, toegekend vanuit de Vlaamse regering onder minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

"De groenblauwe dooradering ’21 gaat naar projecten aan de Geluwebeek: het stadsbos aan de grens met Geluwe, het avontuurlijk park ter hoogte van de Hagewinde en het project op de Reznorsite. Met de middelen van 2022 maken we, in samenwerking met de landschapsarchitecten van Fallow, van de oude begraafplaats in de Zandputstraat een hedendaags stadspark met veel groen en wadi’s om klaar te zijn voor de klimaatveranderingen die op ons af komen (langere droogtes afgewisseld met intensere regenbuien)", klinkt het bij schepen Patrick Roose (Vooruit), bevoegd voor Klimaat, van Team8930.

“De groene oase krijgt een parkfunctie maar tegelijk hebben we oog voor de sereniteit en het erfgoed op de site,” vult schepen van erfgoed Griet Vanryckegem (N-VA) aan. “De graven werden geïnventariseerd en gecategoriseerd en we kregen daarbij hulp van de vrijwilligers van de Werkgroep Funerair Erfgoed om een waardebepaling op te maken. De ontwerpers weten hierdoor welke monumenten behouden blijven en in hun ontwerp kunnen worden meegenomen.”

“We toetsen ook nog af of welke artistieke toevoegingen mogelijk zijn. Een herdenkingsmuur of educatieve elementen kunnen zeker waardevol zijn en meer bieden dan louter groen. Ook een samenwerking met academie of cultuur om aan de slag te gaan met oude grafelementen behoort tot de mogelijkheden,” geeft schepen Vanryckegem mee, die ook bevoegd is voor kunstonderwijs en cultuur.

We lezen in het verslag van de jury:

In dit project wordt de oude begraafplaats in de bebouwde kern van Menen omgevormd tot een hedendaags boomrijk en uitnodigend park voor de inwoners van Menen, en wordt dit park een belangrijke schakel in een ruimer groenblauw netwerk. Typologisch is dit een zeer specifiek project met een eigen problematiek die relevant kan zijn voor andere gemeenten. De complexiteit van de transformatie van een begraafplaats naar een publiek park in de stadskern, met grote aandacht voor waterproblematiek, is hoog. Het project poogt een antwoord te bieden op meerdere maatschappelijke uitdagingen zoals de vastgestelde nood aan kwalitatief groen in de wijk, de kansen tot een doorgedreven ecologisch project, de watergevoeligheid van de plek en de wijk. Sterke visiedocumenten ondersteunen de voorgestelde actie. De stad Menen heeft een duidelijk engagement om op creatieve manier de burgers te betrekken. Er zijn mogelijkheden om de nabijgelegen school ook actief te laten participeren. De stad scoort hoog op vlak van ambassadeurschap aangezien ze haar pionierswerk en ervaring in ontharding en vergroening van begraafplaatsen breed wilt delen. De jury stelt zich wel nog enkele vragen bij de afwatering van de begraafplaats, die structureel aangepast moet worden. Hier kan het begeleidingstraject een meerwaarde bieden.

Bron en informatie: persbericht Stad Menen: https://www.menen.be/nieuws/stad-menen-bekoort-vlaamse-jury-voor-tweede-...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is