Jakkedoe scoort op Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie

Op 10 december 2015, over deze onderwerpen: Jeugd

“Onze stad Menen kaapte met het jongerenontmoetingshuis Jakkedoe de 5de plaats weg op de uitreiking van de Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie. Uit handen van de Minister van Binnenlandse Zaken ontvingen we ook een cheque van 1.000 euro”, weet een tevreden schepen voor Jeugd Griet Vanryckegem.

Het jongerenontmoetingshuis Jakkedoe – gegroeid onder de vleugels van de stedelijke Jeugddienst en het CAW Zuid-West-Vlaanderen – is een plek in Menen waar ontmoeting en vrijetijdsbesteding voor jongeren van 12 tot 25 jaar wordt georganiseerd. Jakkedoe biedt een ontmoetingsplaats waar jongeren op een speelse en vrije manier contacten kan leggen met andere jongeren en begeleiders. Door het opbouwen van relaties tussen jongeren en begeleiders wordt het mogelijk om over diverse thema's openlijk te communiceren. Deze communicatie gebeurt op een onvoorwaardelijke en respectvolle manier.

5DE OP 26 PROJECTEN

Het Meense project nestelde zich naar aanleiding van de Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie op een knappe 5de plaats tussen een totaal van 26 inzendingen. Jakkedoe wordt vooral geroemd omwille van de resultaten die het jongerenontmoetingshuis behaalt. Zo stimuleert het project jongeren om naar deeltijds onderwijs over te stappen in plaats van te stoppen met school. Jongeren waarvan iedereen zei ‘dat komt niet goed’, steken wel nog steeds de neus aan het venster, stellen het goed en erkennen dat Jakkedoe hen echt heeft geholpen bij het nemen van bepaalde beslissingen. Ook de informatieverstrekking rond druggebruik werkt. De jongerenontmoetingsplek is ook ‘besmettelijk’: ouders komen met hun zoon of dochter langs, omdat ze zien dat de buurjongen er baat bij heeft. “Én belangrijk: nog voor de mediastorm rond radicalisering waren er al gesprekken over geloof, zingeving, religie, politiek, geweld, weerbaarheid… onder de jongeren van Jakkedoe”, voegt burgemeester Martine Fournier er nog aan toe.

Nog dit: ons jongerenontmoetingshuis Jakkedoe vind je na 23/12 op een nieuwe locatie in de voormalige politiepost op het Vander Merschplein/Kazernestraat in Menen. Tot die tijd kun je terecht in het Jeugdcentrum Petrol in het Park Ter Walle (J&M Sabbestraat 163a, Menen). Jakkedoe kun je ook bereiken via T 0499 535 056.

 

Jakkedoe scoort op Belgische Prijs voor Veiligheid en Preventie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is