Cultuurcentrum De Steiger

Op 12 december 2013, over deze onderwerpen: Cultuur

Gisterenavond kwamen zowel de Raad van Bestuur als de Algemene Vergadering van vzw Cultuurcentrum De Steiger bijeen. Op deze vergaderingen werden enkele belangrijke beslissingen genomen en bekrachtigd die enige toelichting verdienen:

- Sinds het beëindigen van de samenwerking met Dhr. Thierry Pot op 18 april 2013, functioneerde het Cultuurcentrum zonder directeur. De dagelijkse leiding van het centrum werd tijdelijk overgenomen door Bart Bogaert en Marleen Vansteenkiste.

Gisterenavond werd Jan Yperman aangesteld tot de nieuwe directeur van Cultuurcentrum De Steiger. Jan is al meer dan dertig jaar als stafmedewerker in dienst van het Cultuurcentrum en kent het huis dus als geen ander. De Raad van Bestuur is er dan ook van overtuigd dat Jan de ideale persoon is om de dagelijkse leiding van het Cultuurcentrum in goede banen te leiden. De Raad van Bestuur wenst ook nadrukkelijk Bart en Marleen te bedanken voor het vele extra werk dat zij de voorbije maanden voor hun rekening namen.

- Om in regel te zijn met het nieuwe Gemeentedecreet wordt de bestaande vzw CC De Steiger omgevormd tot een EVA-vzw (waarbij EVA staat voor extern verzelfstandigd agentschap). Begin 2014 worden daartoe een nieuwe raad van bestuur en een nieuwe algemene vergadering samengesteld. Dit heef geen gevolgen voor de dagdagelijkse werking van het Cultuurcentrum.

- De Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering van vzw Cultuurcentrum De Steiger keurden gisteren ook de begroting 2014 goed. Meest in het oog springend daarin is de verminderde overdracht vanuit de Stad Menen naar het Cultuurcentrum.
Concreet bedraagt deze overdracht in 2014 € 800.000 tegenover € 1.000.000 in 2013. Het spreekt voor zich dat de oorzaak van deze verminderde overdracht in de moeilijke financiële situatie van onze stad ligt.
Uiteraard zal een dergelijke daling van middelen zich laten voelen in de dagelijkse werking van het Cultuurcentrum. De voorbije weken en maanden werd binnen De Steiger hard gewerkt aan een uitgebreid besparingsplan. Onder andere in de werkingskosten en binnen het programmatiebudget worden op dat vlak zware inspanningen geleverd.

- Het lager budget waarover Cultuurcentrum De Steiger in 2014 zal beschikken heeft ook zijn gevolgen voor ‘Zomer’, ons internationaal circus- en straattheaterfestival.
De kostprijs voor het organiseren van een dergelijk grootschalig festival ligt dermate hoog – de voorbije jaren bedroeg de netto kostprijs van het festival telkens om en bij de 90.000 Euro, exclusief de extra personeelskosten binnen de stad en De Steiger – dat we ons genoodzaakt zien om in 2014 een sabbatjaar in te lassen, zowel in Menen als in Lauwe. Ook de daling van subsidies vanwege de Vlaamse overheid speelt daarin een rol.
Wij willen van het sabbatjaar gebruik maken om ons te herbronnen en in 2015 op de proppen te komen met een grondig vernieuwd festival. De eerste stappen daartoe werden trouwens reeds gezet. Het is de bedoeling om vanuit een hertekende organisatie naar een breder structureel en financieel draagvlak te evolueren en zo de toekomst van dit waardevolle festival te garanderen.

Indien gewenst kunt u voor meer uitleg over deze onderwerpen terecht bij Jan Yperman (056 51 58 91, 0471 59 76 28) en bij Schepen Griet Vanryckegem (0497 89 44 70). 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is